fő tartalom

Pásztor Bertalan az Aranybulla-díj tulajdonosa

Hírkép: Pásztor Bertalan az Aranybulla-díj tulajdonosa

Pásztor Bertalan tanár urat az idősebb generáció még a gimnáziumból ismerheti. Persze, többek között a gimnáziumból, meg talán még ezer helyről.

Bizonyára sokan tudják róla azt is, hogy az irodalom szerelmese. A 91 éves Pásztor Bertalan ma is aktív, ír, publikál. Néhány héttel ezelőtt egy pályázaton is győztesnek kiáltották ki: Aranybulla-díjat kapott.

Ez alkalomból Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter kulturális bizottsági elnök fogadta a Városházán.

Az alpolgármesteri irodában nem ismeretlen vendég Pásztor Bertalan, Barta Endre mint mondta időnként találkoznak, leülnek és beszélgetnek. Az alpolgármester szerint kicsit irigykedve mindig rácsodálkozik Berci bácsi tudására:

– Büszkeség és tisztelet mellett néha azért némi irigységet is érzek Berci bácsi mellett, hiszen ő az az ember, aki a beszélgetés egyik pillanatában még az 1200-as években jár, a következőben pedig napjainkban, az irodalmat és a történelmet pedig úgy kapcsolja össze, hogy néha követni is nehéz.

Ilyenkor mindig az jut az eszembe, hogy szerencsések vagyunk ebben a városban, hogy ilyen kincseink vannak. Az Aranybulla-díj is azt tükrözi, hogy Pásztor Bertalan nem csak nekünk jelent értéket, hanem országosan is ismerik, sőt elismerik az ő munkásságát. Önmagában, mint számadat is érdekes, hogy eddig a tanár úr több, mint 300 publikációja látott már napvilágot. Ebben vannak pedagógiai cikkek, tanulmányok, elbeszélések és persze ez a legutóbbi drámája, amiért megkapta az Aranybulla-díjat.

És persze ez nem verseny, a számok, az adatok legfeljebb csak érdekesek, sokkal fontosabb, ami mögötte van, az érték és az üzenet. A mi dolgunk, hogy erre az értékre büszkék legyünk és vigyázzunk.

Pásztor Bertalan az Aranybulla-díj tulajdonosa

 

Tavaly az Aranybulla kikiáltásának 800. évfordulójára irodalmi pályázatot hirdetett a székesfehérvári Vörösmarty Társaság, amelyre a magyarság történelmének egyik legjelentősebb eseményéhez, annak emlékezetéhez kapcsolódó alkotásokat vártak. Pásztor Bertalan a Koppány lázadása című drámájáért kapta az Aranybulla-díjat, amelyet Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestertől vett át.

– Néhány hónappal korábban már megkezdtem a Berzsenyi-töredékek értékmentését. Amikor elkészült a dráma, hezitáltam még, hogy részt vegyek-e a pályázaton, de végül barátaim unszolására elküldtem a Koppány lázadását. A szakértőkből álló zsűri pedig ezt a művet találta legjobbnak, így én kaptam és vehettem át az Aranybulla-díjat.

Kilencvenegy évesen ez a fajta szellemi frissesség valóban irigylésre méltó, az is érdekes lehet, hogy hányan publikálnak még ilyen korban egyáltalán? De sokkal fontosabb, hogy Berci bácsi megy előre, ír és nyer, készül az október 20-ai VÁR-estre, köztünk van és dolgozik. Jó egészséget!

 

 

  • Létrehozva: 2022. szeptember 28.