fő tartalom

Épül-szépül a Kádár-völgy kincse

Hírkép: Épül-szépül a Kádár-völgy kincse

A város közepén valóságos ékszerdoboznak számít a Baracsi úti Arborétum, amelyet Orosz Csaba önkormányzati képviselő szívügyének tekint, és önkéntes kis közösségekkel együtt szépítget.

Az elmúlt időszakban egyebek mellett felújították a padokat és az asztalokat, jelenleg is épül a kerítés és az állatállomány is gyarapodik.

Közösségi takarító napok, változatos programok, új lakók és különféle felújítási munkálatok   – csak néhány az elmúlt időszakban a Baracsi úti Arborétum háza táján történtekből.

Szorgos kezek szépítgetnek

A Kádár-völgy kincseként számon tartott terület az elmúlt években szorgos, önkéntes kezeknek köszönhetően időről időre épül-szépül.

– A szakemberek mellett önkéntes diákjaink is rendszeresen segítik a Baracsi úti Arborétum ráncfelvarrását, hiszen munka akad itt bőven  – mondta Orosz Csaba önkormányzati képviselő, aki évekkel ezelőtt felkarolta az ékszerdoboznak számító létesítmény ügyét. Mint azt kiemelte: igencsak mozgalmas időszakot tudhatnak maguk mögött, és az elkövetkezendő pár hét is tartogat még jócskán tennivalót.

– A nyár folyamán több hétvégén is összegyűlt itt az önkéntes kis akció csapatunk, akikkel közösen „nagytakarítottunk” : több tucatnyi törmeléktől, zöldhulladéktól, száraz faágtól tisztult meg a terület. De mindezek mellett az új padok és asztalok is készültek, amelyeket nemrég lefestettünk, és nemsokára az arborétum területén belül helyezzük ki őket. Egyebek mellett azért döntöttünk így, mert sajnálatos módon több alkalommal megrongált azokat. 

 

Épül-szépül a Kádár-völgy kincse

 

Orosz Csaba hozzátette még, hogy a rongálások miatt az arborétum mögötti területet is bekerítik; a kerítés építése jelenleg is zajlik. Az önkormányzati képviselő bízik abban, hogy ennek köszönhetően megakadályozható majd a további kár okozás.

Mint mondta: a fabútorokhoz és a kerítéshez szükséges anyagokat is a Kösz, Hankook! pályázat révén befolyt mintegy 2 millió forintos támogatásból vásárolták.  

 

Épül-szépül a Kádár-völgy kincse

 

Épül-szépül a Kádár-völgy kincse

 

Ígéretes jövőkép, gazdag ötlettár

A felújítási munkálatok mellett az állatállomány gyarapodása is igencsak figyelemre méltó: amellett, hogy nemrégiben egy alomnyi nyuszi született, két kis törpe kecske is a világra jött. De a kilátogatók simogathatnak bárányokat, kutyákat, megismerkedhetnek az igencsak népes udvar szárnyas lakóival is, és megfigyelhetik a lassan téli álomra készülő őszi erdőt is, annak minden termésével együtt.

Orosz Csaba arról is beszélt még, hogy a közeljövőben ismét közös programra készülnek a Duna Ipoly Nemzeti Park munkatársaival, akik a természet – és környezetvédelmi nap részeként egyebek mellett bemutatják, milyen például egy madárgyűrűzés/befogás, vagy milyen terméseket rejt az őszi erdő.

Mindemellett a kilátogatóknak már javában készül az ún. mezítlábas park, ahol  homokos, térköves, kavicsos burkolatokon sétálhatnak majd mezítláb a gyerekek. 

A jövőt illetően pedig kiemelte: mindig jönnek újabb és újabb ötletek, a képzeletnek leginkább a szűkös anyagi forrás szab határt, de terveznek még egy nyuszifuttatót létrehozni, és várhatóan újabb két kis jövevény költözik be az arborétumba. 

– Természetesen a segítségre mindenhez szükség van, így a fiatalokat továbbra is várjuk az önkéntes napok alkalmával az arborétumba; annál is inkább, hiszen közösségi órákat gyűjthetnek a munkával  - az érettségihez ehhez összesen 50-re van szükség - , így azt gondolom a  kellő motiváció is adott.

 

Épül-szépül a Kádár-völgy kincse

 

Épül-szépül a Kádár-völgy kincse

 

Nyitva tartás

Hétfő-péntek: 8-16 óra

Szombat-vasárnap: 8-16 óra

  • Létrehozva: 2022. október 13.