fő tartalom

Elúszni látszik a Dunaferr állami támogatása

Hírkép: Elúszni látszik a Dunaferr állami támogatása

Szerda kora reggel a Karmelita kolostornál tartott sajtótájékoztatót Pintér Tamás polgármester Mezei Zsolt és Szabó Zsolt alpolgármesterekkel közösen a kormányülés előtt, ahol egy petícióban kérték a kormánytól a Dunaferr megsegítését.

 

Pintér Tamás azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy ma azoknak az ezreknek a nevében jöttek a kormányzati negyedbe, akiknek a megélhetése Magyarország egyetlen megmaradt kohászati üzemétől függ. Ez a beszállítókkal együtt több mint 10 ezer ember segítséget kér egy olyan nehéz helyzetben, amelyen az önkormányzat már igyekezett enyhíteni közel 2 milliárd forint iparűzési adó megfizetésének az átütemezésével.

Dunaújváros polgármestere emlékeztetett, hogy a kormány részéről szeptember végén segítséget ígért Orbán Viktor a parlamentben egy képviselői kérdésre válaszolva, illetve Palkovics László akkori ipari miniszter is. Palkovics két alkalommal is járt a közelmúltban Dunaújvárosban, azonban nem járt sem a Városházán, sem a Vasmű menedzsmentjénél, így nem tudni pontosan kivel tárgyalt a Dunaferről. Azóta az ipari miniszter távozott a posztjáról és a tárcája is megszűnt, amely sok kérdést felvetett a dunaújvárosiak körében, amit minél hamarabb tisztázni kell.

Történt mindez annak ellenére, hogy a jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő, Dr. Mészáros Lajos is szó szerint azzal kampányolt idén tavasszal, hogy: „A Vasmű támogat engem, én is támogatom a Vasműt!”. Ezekből az ígéretekből sem vált valóra semmi, sőt a kormányzati kommunikáció az elmúlt hetekben már arról szól, hogy az uniós szankciók miatt nem tudnak segíteni a Vasműn.

 

Elúszni látszik a Dunaferr állami támogatása

 

Pintér Tamás felhívta rá a figyelmet, hogy Mészáros Lajos közösségi oldalán a nyolcadik szankciós csomagra hivatkozva már a felszámolásról írt, azonban ez a szankciós csomag – amelyet maga Orbán Viktor is megszavazott – nem vonatkozik a Vasműre, így a kormány meg tudná menteni azt. Mészáros kommunikációja így csak bizonytalanságot okoz a Dunaferr megrendelői és finanszírozói között egy olyan időszakban, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk.

- Személyes jöttünk el ide a Karmelita kolostorhoz, hogy átadjuk a petíciónkat a kormány képviselőinek több tízezer ember nevében és arra kérjük Orbán Viktort, hogy üljön le velünk egy asztalhoz a következő kormányülésen és nyíltan tárgyaljuk végig a Vasműnek a helyzetét, hiszen a dolgozók is ezt várják a megválasztott politikai szereplőktől.

Mezei Zsolt azzal kezdte, hogy huszonöt éven keresztül dolgozott a Vasműben, ott dolgoznak a rokonai és a barátai, ezért pontosan tudja, hogy a dunaújvárosiaknak a Dunaferr nemcsak egy gyár, hanem maga az életük. Közeledik a karácsony, a dolgozókat felőrli a bizonytalanság, mert nem tudják, hogy lesz-e karácsonyi ebéd az asztalon. Egy óriási cég sorsáról van szó, amely a vasúti szállításoknak közel a 12 százalékát biztosítja, amikor teljes üzemmel működik, így nemzetgazdasági érdek is a vasgyár megmentése.

 

Elúszni látszik a Dunaferr állami támogatása

 

Szabó Zsolt pedig arra emlékeztetett, hogy más gyárak is vastagon kaptak segítséget.

- Látszik az, hogy vannak esetek, amikor a kormányt nem érdekli az, hogy magáncégeket kell megsegíteni, hiszen Iváncsára is jutott 7800 millió forint támogatás munkahelyteremtésre.

Szeretnék arra mindenkit emlékeztetni, hogy eredetileg az ott felépülő gyár iparűzési adójának a fele Dunaújvárosnak járt volna, azonban egy kormányhatározattal ezt is elvették tőlünk. Ha erre jutott pénz, akkor a Dunaferre is jutnia kell!

 

Elúszni látszik a Dunaferr állami támogatása

 

  • Létrehozva: 2022. november 17.