fő tartalom

Barta Endre: Ha a közösségek élnek, működik a város

Hírkép: Barta Endre: Ha a közösségek élnek, működik a város

Mintegy hatvan parkolóhellyel bővült az idén a 4-es választókerület, azaz az új Vasmű út, Római városrész eleje.

Barta Endre a körzet önkormányzati képviselője az ADU iskola mögötti parkolófejlesztést az egyik legfontosabb és leglátványosabb beruházásnak tekinti a 2022-es évben. Évértékelőjében erről és más fejlesztésekről is beszélt.

Hogy melyik városrészben a legnehezebb parkolni – elnevezésű versenyt melyik településrész nyerné, azt nem könnyű megmondani. Az viszont teljesen biztos, hogy az ADU iskola mögött nyáron átadott közel hatvan új parkoló óriási könnyebbséget jelent a környéken lakóknak. Nem véletlenül kezdte Barta Endre sem ezzel a témával éves visszatekintését, mint a körzet önkormányzati képviselője.

– Azt gondolom, hogy egy városrész életében hatvan új parkoló létesítése egy egészen komoly fegyvertény az autós közlekedés tekintetében. Nem mondom, hogy ezzel megoldottuk a parkolási problémákat, de jelentősen léptünk előre. Ezzel párhuzamosan több helyen is meg tudtuk tiltani az autósok számára a zöldterületen való parkolást. Erre a legjobb példa a Liszt Ferenc kert belső udvara, ahol a gépjárművektől visszanyert területet már füvesíteni is tudtuk.

 

Barta Endre: Ha a közösségek élnek, működik a város

 

Barta Endre: Ha a közösségek élnek, működik a város

 

Képviselőként, de magánemberként is nyilván mindenkinek kellemetlenséget okozott a dunaújvárosi közvilágítás 2015-ben indult átalakítása, aminek az lett az eredménye, hogy ebben a városban az este az tényleg este lett és elfogadhatatlan félhomály. Barta Endre örömét fejezte ki, hogy sikeres rekonstrukciónak köszönhetően ismét lehet esténként látni, nem mellesleg közlekedni. Egy másik, legalább ennyire fontos téma, de nevezzük inkább küldetésnek Barta Endre képviselő számára: a közösségépítés.

– Én azt mondom, hogy érezhetően változott a közösségi élet ebben a városban, ebben a városrészben.

Természetesen el kell mondani, hogy az eltelt pár év nem kedvezett a nyilvános programoknak. Az emberek hiányolták, várták már, hogy kimozdulhassanak. Sikeresen rendeztünk a nyáron családi napot az új Vasmű út mögötti részen, ahol egészen sokan voltak, de ugyanilyen sikeresek voltak az adventi programjaink több helyszínen is. Elkezdett együtt mozdulni a városrész. És persze nem csak akkor, ha szórakozni kell, a közös munkára is vevők az itt élők. A Rómain a régi tavacskából is együtt csináltunk sziklakertet, de együtt díszítettük fel a városrész hét karácsonyfáját is.

Fontos kiemelnem a Rómain található Adománykuckót, amely szervezet ma már az adományozáson és jótékonysági akciókon túl a városrész közösségformálója, egyfajta indikátora is lett. Természetesen a lakók év közben is elérhetnek, ahogyan el is érnek, kérnek, javasolnak, véleményük van a saját lakókörnyezetükről. Azt gondolom, hogy mindenféle nehézség ellenére el kezdett működni ez a város. Nekünk pedig így közösen, folytatnunk kell.

Természetesen a közösség akkor működik, ha mindenki a maga helyén és módján hozzátesz valamit. Hogy ez segít valamiben, ettől valami jobb lesz majd? Nos, nagy valószínűséggel: a válasz igen.

Barta Endre: Ha a közösségek élnek, működik a város

 

  • Frissítve: 2023. január 30.
  • Létrehozva: 2023. január 25.