fő tartalom

Újra használhatóak az önkormányzat által kezelt elektromos autótöltők

Hírkép: Újra használhatóak az önkormányzat által kezelt elektromos autótöltők

Az elektromos autók egyre népszerűbbek már Magyarországon is a hagyományos dízeles és benzines autók környezetbarátabb alternatívájaként, hiszen ezek a járművek jelentősen kisebb károsanyag-kibocsátással működnek.

Ennek megfelelően már városunkban is számos elektromos töltő található a növekvő kereslet kielégítésére.

Dunaújváros önkormányzatának kezelésében jelenleg összesen három ilyen töltő működik: a Táncsics Mihály utca 8/A-nál, az Október 23. tér 10-nél és a Devecseri Gábor utca 4-nél. Mindhárom állomás 2 önálló töltőfejjel rendelkezik. A töltőfejek váltóáramú AC-töltők, 22 kW teljesítményűek Type-2 csatlakozó aljzattal.

A töltők használatba vételéhez egy QR-kódot kell beolvasni, majd az utasításokat követve lehet rendezni a szolgáltatás díját a fizetési szolgáltatón keresztül. Hiba esetén az oszlopokon lévő matricákon található információ arról, hogy hová lehet fordulni a probléma elhárítása érdekében.

A fenti három töltőállomást 2021-ben az önkormányzat teljeskörűen felújította és használhatóvá tette, az üzemeltetésük töltési helyenként 1,6-1,8 millió forintos kiadást jelentett évente.

A tízszeresére dráguló energiaárak miatt azonban a korábbi ingyenes használat már nem volt biztosítható a továbbiakban, így 2023. január 18-án megtörtént a töltők átállítása, innentől kezdve fizetőssé váltak ezek az állomások is.

A költségek jelentős megemelkedése mellett ennek a változtatásnak az az oka, hogy miután a városban csak ezek a töltők maradtak ingyenesek, az oszlopok kihasználtsága olyan szintre nőtt, amely már inkább konfliktusforrást jelentett.

Január 18-tól, az átállítás után a díjazás a következőek szerint alakul: bruttó 330 Ft/kWh-ás tarifát kell megfizetni a használatért, emellett pedig egy bruttó 100 forint összegű egyszeri töltésindítási díjat számolnak még fel minden egyes töltésnél.

Összehasonlításképpen a Jövő Mobilitása Szövetség összesítése szerint AC-gyorstöltőn maximum 22kW-tal töltve 170-375 Ft/kWh között kell fizetni az egyik legelterjedtebb szolgáltatónál. Az egyes szolgáltatók árazásban azonban jelentős különbségek tapasztalhatóak, így a töltés előtt érdemes tájékozódni ezekről.

 

Újra használhatóak az önkormányzat által kezelt elektromos autótöltők

 

 

Újra használhatóak az önkormányzat által kezelt elektromos autótöltők

  • Létrehozva: 2023. január 26.