fő tartalom

Dunaújváros elkötelezte magát – Az allergiás rohamok megszüntetését az intézményeinkben is tudják kezelni

Hírkép: Dunaújváros elkötelezte magát – Az allergiás rohamok megszüntetését az intézményeinkben is tudják kezelni

Egy hétesztendős kisfiú allergiás reakciók miatti tragikus halála országos kedélyeket borzolt jó egy évvel ezelőtt. Számos kérdés vetődött fel akkor, amire Dunaújváros Önkormányzata igyekezett azonnali válaszokat adni. Mert, hogy van megoldás.

Az egyik, hogy meg kell venni az úgynevezett anafilaxia hatékony kezelésére szolgáló EpiPen injekciót, a másik pedig az, hogy gondoskodni kell arról, hogy az intézményeinkben legyen ilyen és tudják azt használni. Mint Dunaújvárosban.

Egy évvel ezelőtt kerekasztal tanácskozást hívott össze Barta Endre humán alpolgármester, ahová a városban működő köznevelési, gyermekjóléti, kulturális és egészségügyi intézmények vezetőit hívta meg a hasonló esetek megelőzése érdekében. Mert, hogy az allergiás reakciók nem ritkák, sőt előfordulnak súlyos, időnként végzetes esetek is.

És a legdöbbenetesebb, hogy egészen fiatal korosztályt is érintenek.

Már egy évvel ezelőtt is felvetődött, hogy szükséges-e az intézményi elsősegélydobozokat a súlyos allergiás reakció, az úgynevezett anafilaxia hatékony kezelésére szolgáló Epipen injekcióval ellátni. A témáról akkor dr. Máté Ágnes, a Szent Pantaleon Kórház sürgősségi osztályának vezető főorvosa tartott előadást – mint akkor elmondta, minden olyan megoldás üdvözlendő, amely nyomán elkerülhetők a megrázó esetek, illetve minimálisra csökkenthető a végzetes kimenetelű allergia kockázata.

Az osztályvezető főorvos hangsúlyozta azt is, hogy az esetek azért lehetnek végzetesek, mert teljesen kiszámíthatatlanul az allergén szinte percek alatt beomlasztja a keringést – ám az EpiPen injekció valóban hatékonyan akadályozza meg az életveszélyes allergiás reakciót, életmentő lehet. A megbeszélésen az is világossá vált: az injekciók használata a laikusok számára is egyszerű, tehát nem kell attól tartani, hogy azzal – ahogy mondani szokták – többet árt, mint használ.

 

Dunaújváros elkötelezte magát – Az allergiás rohamok megszüntetését az intézményeinkben is tudják kezelni

 

Mindenhová eljutott az EpiPen injekció

A konferenciát követően a város összes bölcsődéjét és közoktatási intézményét sikerült is felszerelni ezekkel az injekciókkal, többek között az önkormányzatnak, a Dunaújváros PASE-nek, dr. Mészáros Lajosnak és a Duna Plazmának köszönhetően. Ezeknek az injekcióknak azonban hamar lejár a szavatossági idejük, így a pótlásuk szükséges.

 

Az EpiPen folyamatosan jelen van a városi intézményekben

Dunaújváros Önkormányzata egy évvel ezelőtt elkötelezte magát ebben a kérdésben (is) és szükség esetén gondoskodik az injekció cseréjéről, mivel ezek a készítmények nagyon hamar lejárnak, így a pótlásuk rendszeresen szükséges.

Az újabb szállítmány első darabját Pintér Tamás személyesen adta át. A polgármester elmondta: sosem kampánytémaként tekintettek erre a feladatra.

–  Számunkra ez nem csak egyszeri kampányfogás volt, nagyon komolyan vesszük, hogy a dunaújvárosi gyermekek biztonságban legyenek. Mivel ezek a készítmények nagyon hamar lejárnak, így a pótlásuk rendszeresen szükséges, amit mi most meg is teszünk. Hogy mennyire fontos, hogy az Epipen folyamatosan kéznél legyen arról éppen a múlt héten számolt be Cser-Palkovics polgármester úr. Az egyik fehérvári iskolában néhány hete egy 10 éves kislány lett rosszul a tornaórán, mely rosszullétet - mint utólag kiderült - dióallergia okozott. A tanárok felkészültségének és a rendelkezésre álló Epipennek köszönhetően azonban a kislány 24 órás megfigyelés után már haza is térhetett.

A Margaréta Óvodának járó új adagot a polgármester Gyenes Józsefnének, az óvodák vezetőjének adta át.

Városvezetőink olyannyira gondolták komolyan korábbi ígéretüket, hogy személyesen kézbesítik az aktuális dózisokat, legutóbb dr. Székely Károly a Bóbita Óvodába juttatta el.

 

Dunaújváros elkötelezte magát – Az allergiás rohamok megszüntetését az intézményeinkben is tudják kezelni

 

  • Létrehozva: 2023. január 27.