fő tartalom

Továbbra is várjuk az M8-as autópálya megépítését

Hírkép: Továbbra is várjuk az M8-as autópálya megépítését

Szabó Zsolt városunk gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be egy december végi egyeztetésről Bartal Tamással, az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkárával, melynek témája Dunaújváros közlekedési koncepciója volt.

A találkozón a nagyszabású terveken túl egészen apró dolgok is szóba kerültek.

Dunaújváros elhelyezkedése és ezzel párhuzamosan a közlekedésben betöltött stratégiai helyzete megkérdőjelezhetetlen. Gondoljunk csak a fővárostól való távolságunkra, az M6-os autópályára, a Pentele hídra és persze a Dunára. Kiváló adottságok. Persze azt is tudjuk, hogy lenne még hova fejleszteni. Szabó Zsolt ezeket a témákat is megemlítette legutóbbi sajtótájékoztatóján.

– Polgármester úrral közösen egyeztettünk Bartal Tamás úrral, az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkárával Dunaújváros közlekedési koncepciójáról. A nagyobb tervekről szeretnék beszélni, mert ezek olyan koncepciót alkotnak, ami valódi lehetőség teremtene Dunaújváros számára a következő évtizedekben arra, hogy megőrizze és erősítse a pozícióit az ország gazdasági életében. Városunk ugyanis stratégiai helyen fekszik az ország közepén.

A Duna, mint természetes közlekedési és kereskedelmi útvonal adja magát, már most is rendelkezünk kikötővel és vannak terveink egy második kikötő építésére, amely a Pentele hídtól északra létesülne, ezáltal a kikötői kiszolgáló forgalomnak nem kellene keresztül haladnia a városon.

Autóúton is jó a város megközelíthetősége, hiszen 2006-ban elkészült az M6-os autópálya Dunaújváros és Budapest közötti szakasza, 2007-ben pedig megépült a Pentele híd. Tehát két autópálya találkozik Dunaújváros határában, bár az sajnálatos, hogy az elmúlt 16 évben nem folytatták az M8-as építését, és néhány napja kiderült az is, hogy hiába ígérte meg 2021-ben Molnár Krisztián megyei elnök úr, hogy idén végre folytatódik az építkezés, ebből úgy tűnik, hogy semmi nem lesz, sőt 2023-ban egyetlen kilométernyi autópályát sem adnak át Magyarországon.

 

Továbbra is várjuk az M8-as autópálya megépítését

 

– A találkozón szóba kerültek-e vasúti fejlesztések, illetve Dunaújváros mennyire van felkészülve egy lehetséges befektető fogadására?

– Természetesen beszéltünk a vasútról is, ugyanígy bizakodóak vagyunk a V0-ás vasútvonallal kapcsolatban is, amely a tervek szerint szintén Dunaújvárosnál keresztezné a Dunát.

Ez is egy jelentős tranzitútvonal, amely ráadásul csatlakozna a túloldalon haladó Budapest-Belgrád vasútvonalhoz. A meglévő vasúti kapacitás mellett szintén egy csomópont lenne városunk.

Ha mindezek a fejlesztések elkészülnének, az azt jelentené, hogy vízen, vasúton és autópályán is kiváló megközelítése lenne a városnak, egy olyan stratégiai metszéspont, ami tökéletesen alkalmas lenne arra, hogy a már évek óta túlterhelt fővárost tehermentesítse. Ez nem csak Budapestnek és agglomerációjának lenne jó, hanem Dunaújvárosnak és térségének is. Hiszen egy ilyen közlekedési csomópont komoly logisztikai központ is egyben.

Erre megfelelő méretű területek is rendelkezésre állnak városban, ezek ráadásul ipari minősítésű területek, a lakott területektől távolabb, tehát úgy lehetne jelentős fejlesztést és munkahelyteremtést végrehajtani, hogy a természetet nem terheljük, nem károsítjuk és nem zavarjuk a lakott területek nyugalmát.

– Azt elképzelhetően tartja, hogy a közeljövőben Dunaújváros számíthat közlekedésfejlesztési fejlesztésekre, beruházásokra?

– Sajnos a Pentele híd 2007-es átadása óta nem történt jelentős mértékű közlekedésfejlesztési beruházás a város környékén pedig a lehetőség adott lenne, és a fent vázolt módon ésszerű is. Bízom benne, hogy a közeljövőben szakmai szempontok alapján születnek majd a tervek és a döntések kormányzati szinten is. Mi azon fogunk dolgozni és azért fogunk lobbizni a közeljövőben, hogy ezek a tervek megvalósulhassanak, hiszen ez a Dunaújvárosban és környékén élő több tízezer ember érdeke.

 

Továbbra is várjuk az M8-as autópálya megépítését

 

  • Létrehozva: 2023. február 2.