fő tartalom

Óvodai vizit – fókuszban a rezsi

Hírkép: Óvodai vizit – fókuszban a rezsi

Az óvodai ágazat idei évre vonatkozó terveiről, elképzeléseiről, az intézményeket érintő elszabadult energiaárakról egyeztetett Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester és Gyenes Józsefné a Dunaújvárosi Óvoda igazgatója.

Abban mind a ketten egyetértettek, hogy nehéz lesz a 2023-as esztendő, de abban is, hogy átgondoltan és takarékos gazdálkodással megoldható lesz.

Egyik ágazat sincs könnyű helyzetben és senkire nem vár könnyű esztendő 2023-ban. Ez talán egy közös kiindulópont, de természetesen ahány intézményi rendszer, annyiféle egyéni körülmény.

Arról már volt szó, hogy nincs elég óvodapedagógus, a gyerek is egyre kevesebb és az óvodákban az energiával is csak ésszel lehet spórolni. Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester még a városi költségvetés elfogadása előtt egyeztet az intézményekkel. Kedden a Dunaújvárosi Óvodában járt és beszámolt a tapasztalatairól.

– Azt el szoktam mondani, hogy édesanyám révén elfogult vagyok az óvodai ágazattal kapcsolatban, de ez egyben azt is jelenti, hogy elég sok információm van róluk.

Egyeztetni jöttem, és ennek legalább két oka is van. Az egyik az energiaválság, ami nem csak egyszerűen kopogtat, hanem itt van a mindennapokban és nagyon nehéz helyzetbe hozott mindenkit, akár húszszorosára is nőttek a rezsiköltségek.

Nekünk február 15-ig el kell fogadnunk a város költségvetését és egyensúlyt kell teremtenünk annak érdekében, hogy a városlakók a lehető legkevesebbet érezzék ebből a válságból.

Most érezzük igazán, most fáj, hogy a korábbi városvezetések elmulasztották az épületeink energiahatékonysági fejlesztéseit. Ezt most nekünk kell megoldanunk. Nem rég nyertünk közvetlenül egy EU-s pályázaton pénzt arra, hogy elkészítsük az energiahatékonysági tervünket és ha jóváhagyják, akkor e mentén ilyen jellegű beruházásokat kell végrehajtanunk.

Igazgató asszonnyal arról egyeztettünk, hogy az óvodai ágazat költségeit hogyan tudjuk a leghatékonyabban finanszírozni. Az biztos, hogy a legnagyobb költségünk a rezsihez kapcsolódik, a tavaly hozott takarékossági intézkedéseket folytatnunk kell. És az óvodai létszámot is figyelnünk kell, hogyan alakulnak az óvodai csoportok feltöltöttségi adatai.

 

Óvodai vizit – fókuszban a rezsi

 

Gyenes Józsefné a Dunaújvárosi Óvoda igazgatója 12 tagóvoda működését, szakmai munkáját irányítja és természetesen neki is tervezni kell az előttünk álló évet. Szabó Zsolttal történt egyeztetés után ő is elmondta az évkezdéssel kapcsolatos véleményét.

– Természetesen tudjuk, hogy nehéz évünk lesz, de igyekszünk mindent úgy megoldani, hogy ebből a gyerekek és a kollégáink a lehető legkevesebbet érezzék.

Nyilvánvaló, hogy a lehetőségek határán figyeljük óvodáink hőmérsékletét, hideg nem lehet, de melegebb sem az előírtnál.

Figyelünk a villanyra, a gyerekeket is arra tanítjuk, hogy ha nem kell, akkor ne égjen feleslegesen a lámpa. Nekünk számolnunk kell az ágazatot sújtó szakemberhiánnyal és ennek megfelelően kell racionálnunk intézményeinket. A gyermeklétszám alakulásáról csak az áprilisi beiratkozások után tudunk pontos adatot mondani, de látszik, hogy egyre kevesebb a gyerek az óvodáinkban. Ezt majd meglátjuk akkor és annak megfelelően fogunk eljárni.

Mindezek dacára én bizakodó vagyok, tudjuk, hogy kemény év lesz, de együtt meg fogjuk csinálni. Bízom a kollégáim töretlen lelkesedésében és hitében, bízom a szülők támogatásában és bízom abban, hogy önkormányzatunk is mindent megtesz azért, hogy változatlan színvonalon képviseljük a gyerekek érdekeit. Hiszen ez a legfontosabb, ez a dolgunk.

 

Óvodai vizit – fókuszban a rezsi

  • Létrehozva: 2023. február 6.