fő tartalom

Kolbásztöltő kalandtúra

Hírkép: Kolbásztöltő kalandtúra

A XI. Kolbásztöltő Fesztivál eseménye a Pentelei iskola udvarán összességében a langyos disznózsír fényességével igazolta az összes idevágó előfeltevést. A kolbásztöltés megosztó foglalatosság, ezt készséggel belátom, itt nem a vegán létmód és a kalóriamentes diéta híveit várták szombaton – a bélbe töltött jóféleségek (meg a pálinka) barátait viszont annál nagyobb jókedvvel és szeretettel.
A reggeli zivatar és a metsző szél elrettentésnek kevés volt, délutánra már jó sokan választották kikapcsolódásul a fesztivált, miközben a csapatok javában serénykedtek a keverés, ízesítés, töltés, és sütés frontján, a közönség családi kavalkád eseményei közül választhatott. És megnézhette az Intercisa Múzeum néprajzi gyűjteményéből válogatott összeállítást, amely a hagyományos pentelei disznóvágások eszköztárából válogatott.

A kiegészítő programok sorában nagy sikert aratott a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes bemutatója, valamint nagy taps köszöntötte a Kék Nefelejcs Népdalkör összeállítását is.

Kolbásztöltő kalandtúra
A Vasas Táncegyüttes fellépése

A döntnökök (Körömi Csilla iskolatitkár – Pentelei iskola; Mezei Zsolt alpolgármester, dr. Molnár Attila jegyző és Horváth Zsolt, a Kiskohász ügyvezetője) hatalmas lelkesedéssel és szakértelemmel kóstolták végig a csapatok által egyedileg elkészített kolbászokat, az ízek mellett a tálalást és a "konyhai munkát" is értékelték.

 

Kolbásztöltő kalandtúra
A zsűritagok lelkesen és komoly szakértelemmel kóstoltak

Első helyezést érte el a Főkoholisták csapata, itt Kiss Krisztán értő irányításával nagyon lelkes brigád dolgozott – ráadásul két szálon futtatva mind a kolbászt, mind a történetet. A magyaros íz- és látványvilág – ide jöjjön az Agárdy kollégától csent, az ősi magyar büszkeség fundamentumaként is értelmezhető aranymondás: "a színt mi adtuk a kolbásznak a paprikával" – mellé ugyanis egy hókább tónusú, ámde állagát és ízét tekintve is csillagos ötös termék is készült. 

Kolbásztöltő kalandtúra
A Főkoholók csapata átvette az első helyezetnek járó díjat

A "Kolbászból van a kerítés" csapata nyerte el a dobogó második helyét, illetve külön díjban is részesültek a különleges, húsokból épült házikóért. Harmadik helyen a Kocka Pusi csapata végzett, szintén különdíjjal. 

Kolbásztöltő kalandtúra
A különdíjas hús-házikó

A zsűrinek mindvégig nagyon nehéz dolga volt, ugyanis a teljes mezőny hasonlóan jó színvonalon teljesített, egy-egy pontos eltérésekkel zártak a csapatok az értékelések után. 

Nem csak zsűritagjainkat kényeztették a csapatok a finomságokkal, az azstaloknál bárki megkóstolhatta a kolbászokat, valamint minden időben érkezők ingyen kolbász és pálinkakóstoló fogadott a helyszínen. 

A változatos programok és színpadi produkciók felhozatalából minden korosztály megtalálta a kedvére valót és ahogy azt a szervezők előzetesen meg is ígérték: még a Nap is beragyogta szombat délután a Pentele iskola udvarán a XI. Kolbásztő Fesztivált. 

 

 

  • Létrehozva: 2023. február 27.