fő tartalom

584 millió forintból utak újultak meg, parkolók épültek és újjászületett a Remix és környezete

Hírkép: 584 millió forintból utak újultak meg, parkolók épültek és újjászületett a Remix és környezete

Egy héttel ezelőtt hivatalosan is lezárult Táborállás csapadékvíz-elvezetési programja, amelyre közel félmilliárdot költött városunk. Jó hír a Szalki-szigetnek (és szerelmeseinek), hogy ezen a héten egy újabb, ezúttal 584 milliós beruházás végére kerülhetett pont. Bár a megvalósult fejlesztés előnyeit már jó ideje élvezhetjük, városvezetőink szerdai projektzárása tette hivatalossá a munkák befejezését. Az elvégzett fejlesztésekről Pintér Tamás polgármester és Mezei Zsolt városüzemeltetési alpolgármester sajtótájékoztatón számolt be.

Rekreációs célú fejlesztések

Városunknak vannak ikonikus helyei, amelyek meghatározóak, amik különlegesek a számunkra, amikhez egészen biztosan mindenkit köt valamilyen élmény. Ilyen a Szalki-sziget is, ami nemcsak az itt élőknek nyújt kikapcsolódást, hanem turisztikai vonzerőt is képvisel. Pintér Tamás szerint ezért is különösen fontos, hogy a Modern Városok Keretében elkészült rekreációs célú fejlesztéseket a DVG Zrt. sikeresen kivitelezte, a Szalki-szigetre immár minden dunaújvárosi méltán lehet büszke! Az elkészült munkálatokat Pintér Tamás foglalta csokorba:

Az 584 millió forint fejlesztési összegnek köszönhetően egyszerre teremtődött meg a lehetősége a jelentős teherforgalmat bonyolító kikötői út komplex felújításának, valamint a Szalki-sziget rekreációs övezetének megközelítését célzó munkálatok elvégzésének. A beruházás keretében megújult a szigetre vezető Szigeti út és a Magyar út egy része is. Emellett megújult a Ruhagyári út és a Rév út is, előbbi azért is volt kiemelten fontos, mert így egy felújított útszakasz beérkezik a vasmű kikötőjéhez is, amely stratégiailag nagyon fontos, hiszen a megnövekedett kamionos forgalmat is ki kell tudni szolgálni. A kerékpáros közlekedés segítése érdekében elkészült a szigetre vezető kerékpárút, a gyalogosok pedig megújult járdán juthatnak el a kempinghez. A fesztiválokra és rendezvényekre tekintettel 70 darab burkolt parkolóhelyet alakítottak ki. Ebből 40 darab a Remix előtt, míg 30 darab a Halászcsárda környékén található, valamint ehhez kapcsolódóan a teherforgalmat segítő parkolók is kialakításra kerültek a kikötőnél.

584 millió forintból utak újultak meg, parkolók épültek és újjászületett a Remix és környezete

Újjászületett a Remix és környezete

A Szalki-sziget sok-sok funkcióval szolgál a pihenni, kikapcsolódni, vagy éppen sportolni vágyók számára. A terület központi része a szabadstrand és a mellette álló Remix épülete is, ez utóbbi egy teljes felújításon esett át. Pintér Tamás szerint ráfért már a nagyfelújítás és remek munkát végeztek a tervezők és a kivitelezők is.

– A főépület földszintjén két büfé, az étterem gazdasági bejárata, eszköz- és hulladéktároló épült. Az épület körbejárhatósága mellett tágas, fedett terasz alakult ki, ami kora tavasztól késő őszig kellemes fogyasztóteret biztosít. Az emeletre pedig étterem és hozzá tartozó kiszolgálótér került, ahova lépcső vezet fel, az akadálymentesítést lift biztosítja. Az étterem teljes homlokzata üvegfal, így lenyűgöző kilátás várja a vendégeket. Az éttermi teraszról indul az épületeket összekötő híd, amelyről a két öltözőépület közelíthető meg. Itt öltöző kabinok, vizesblokkok, mosdók, valamint zárható zuhanykabinok szolgálják a strandolók kényelmét, vagy éppen a sportolókét, hiszen az épületek felújításán kívül kültéri szabadidős létesítmények is kerültek a Szalki-szigetre. Az épületegyüttes két oldalán 1-1 homokos sportpálya épült strandfoci és strandröplabda részére. Az északi pálya mellé 2 szintes, 100 férőhelyes mobil lelátó került és létesült egy 1150 méter hosszú, tömörített murvával borított futókör is. A pályák kiszolgálására és a sporteszközök tárolására is kialakítottak az épületben egy helyiséget. Felújították a szabadtéri színpadot és a sziget északi, facsoporttal közrefogott zöldfelületére telepítették, így megnőtt a befogadóképessége. 

Pintér Tamás úgy fogalmazott, hogy az otthonunk, amely tele van lehetőségekkel, természeti adottságokkal, szakértelemmel és tehetséggel – ezek figyelembe véve pedig egy egészen egyedülálló, biztató jövőkép rajzolódik ki előttünk.

Megtöltjük élettel a várost!

Mezei Zsolt városüzemeltetési alpolgármester az elkészült beruházások mellett a Szalki-szigeten megvalósuló programokról beszélt, hiszen a különleges környezet nagyrendezvények számára eddig is és ezután is helyet fog biztosítani.

– Nem elég, ha csak betont, aszfaltot és festéket adunk át. A szigetet meg kell töltenünk programokkal, rendezvényekkel, hiszen ettől lesz élettel teli a helyszín. Az idei évben sok programot szervezünk, lesz gyereknap, Parázs-Varázs, autós találkozók. De most nem is sorolom fel mindet, a lényeg, hogy nyárra összesen 15 nagyrendezvényt kötöttünk le a Szalki-szigetre, amelyek mind a városlakók kikapcsolódását és szórakozását fogják majd szolgálni. Szeretném kiemelni a szabadstrandot is, ami a nyáron nagyobb tisztasággal fog üzemelni, több lehetőséggel. Tavaly a vízminőség is jó volt, remélhetőleg az idén is így lesz majd. A sportpályákon elindulhatnak majd a tömegsport rendezvények is, olyanok, amik a régi időkben megszokottak voltak. Azt gondolom, hogy a Szalki-sziget a város ékköve lett. Szeretettel és büszkeséggel ajánljuk a városlakóknak.

  • Létrehozva: 2023. március 2.