fő tartalom

Rezsitámogatással segíti az önkormányzat az időskorúakat

Hírkép: Rezsitámogatással segíti az önkormányzat az időskorúakat

Új támogatási forma bevezetéséről döntöttek a képviselők a legutóbbi közgyűlésen – Időskorúak rezsitámogatása elnevezéssel a városvezetés javaslata nyomán.

A cél egyértelmű: a mostani nehéz gazdasági helyzetben ezzel is segítséget nyújtanak azoknak az idős városlakóknak, akik arra a leginkább rászorulnak.

Jár is, jut is, csak igazolni kell

Az egyszeri, ötezer forintos természetbeni támogatásban minden olyan nyugdíjas részesül, akinek az ellátásának havi összege nem haladja meg a 199 ezer 500 forintot és a DVG Zrt-nél, mint távhőszolgáltatónál fogyasztási hellyel rendelkezik. Aki nem kapcsolódik a távhőszolgáltatáshoz, az a víziközmű-szolgáltatás díj csökkentésére fogja megkapni ezt a támogatást. 
A támogatás megállapítása hivatalból történik, a jogosultságot a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság igazolja. 
A támogatást első alkalommal az április hónapban kibocsátott távhőszámlában, ennek hiányában a víziközmű-szolgáltatás díj számlában írják jóvá. A támogatást tartalmazó számlákat előreláthatólag a húsvéti hosszú hétvége után kézbesítik az érintetteknek. A támogatás a bejelentett lakcím alapján történik, így amennyiben többen élnek az adott ingatlanban,és a nyugdíjuk nem éri el a fent említett összeget, akkor mindannyian külön-külön is részesülnek az ötezer forintos támogatásban. 

Feszített a költségvetés, de kötelező segíteni

A jelenlegi energiaválság közepette a városvezetés ezzel a segítséggel szeretné megköszönni a több évtizedes munkát azoknak a városlakóknak, akik egész életükben Dunaújvárosért dolgoztak, és akik mind a mai napig szívvel-lélekkel elkötelezettek közösségünk értékeinek megőrzése mellett. A város költségvetését az energiaválság és a kormány elvonásainak (szolidaritási adó) következtében feszesre kellett szabni az idei évben, azonban ennek ellenére felelős gazdálkodással és tervezéssel sikerült forrást találni arra, hogy az elszabadult inflációnak legkiszolgáltatottabb városlakók megkaphassák ezt a juttatást, amellyel egy kis teher lekerülhet a vállukról.
Különösen nagy segítség ez, ha figyelembe vesszük, hogy az idősebb korosztály leginkább élelmiszerre és rezsire költ, aminek az árai a leginkább megemelkedtek az utóbbi időszakban, így ők azok, akik a leginkább elszenvedői a jelenlegi gazdasági folyamatoknak. Erről mindenki maga is meggyőződhet, ha csak bemegy bármelyik városban található üzletbe vagy ránéz a rezsiszámlákon található összegekre, amelyek régen nem látott szintre emelkedtek. A segítség természetesen mindig jól jön, azonban ez hatványozottan igaz a mostani helyzetben, amikor minden egyes forintnak megvan a pontos helye a háztartásokban.

Kérelemre is adható!

Az az időskorú, aki bármely ok miatt a Magyar Államkincstár által megküldött listán nem szerepel, és így nem kapja meg ezt a támogatást, de dunaújvárosi bejelentett állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és a dunaújvárosi bejelentett állandó lakcímén vagy tartózkodási helyén a távhőszolgáltatónál fogyasztási hellyel vagy ennek hiányában a víziközmű-szolgáltatónál fogyasztási hellyel rendelkezik, a támogatást az önkormányzat szociális osztályán kell kérelmeznie. 
A kérelem egy alkalommal, május 1-jétől június 15-ig nyújtható be, és csatolni kell hozzá a kérelem benyújtását megelőző havi nyugdíjszelvényt vagy a banki kivonatot, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiállított éves ellátásról szóló összesítőt, illetve a kérelmező nevére szóló, a távhőszolgáltató által kiállított közüzemi számlát, ennek hiányában a víziközmű-szolgáltató által kiállított közüzemi számlát.

  • Létrehozva: 2023. március 11.