fő tartalom

Kerékpáros fejlesztések: végre startolt a közbeszerzési eljárás

Hírkép: Kerékpáros fejlesztések: végre startolt a közbeszerzési eljárás

Már befejezett munka után küszöbön a másik – a stratégiai cél az egész várost (és a kistérséget) behálózó kerékpárút-hálózat kialakítása.

2022-ben egy régóta várt kerékpáros fejlesztés valósult meg, amikor elkészült a Szalki-szigeti kerékpárút. A dunaújvárosiak kedvelt kirándulóhelye így végre biztonságos megközelíthető lett a bicikliseknek és a gyalogosoknak is. 

Minden téren hasznos a kétkerekű!

A munka pedig nem áll le idén sem, a városvezetés kiemelt prioritásként kezeli a kerékpárutak kérdését. A munkát Szabó Zsolt alpolgármester koordinálja:
– Én magam is kerékpárral járom a várost, amikor csak tehetem és nagyon fontosnak tartom, hogy népszerűsítsem ezt a közlekedési formát. A legfontosabb, hogy nagyon egészséges és környezetkímélő, de az sem elhanyagolható tényező, hogy a bringás életforma megoldást nyújt a parkolási és közlekedési problémákra is.
Már tavaly év végén elkezdődtek a munkálatok a vasútállomás környezetében, bár a legtöbben csak körforgalom-építésként emlegetik a beruházást, valójában ez is egy fontos közlekedésbiztonsági projekt, hiszen az autósoknak megszűnik a balesetveszélyes kereszteződés, a gyalogosoknak több átkelőhely és járda is épül, és ezen a területen is elkészül a kerékpárút. 
Ez pedig azt jelenti, hogy a Városháza tér és a külső Parkcenter közötti területen már csak egy rövid szakaszon hiányzik a kerékpárút, várhatóan idén azonban ez is elkészülhet, hangsúlyozta az alpolgármester: 
– A tervek és a forrás rendelkezésre állnak, a közbeszerzési eljárás folyamatban van. Nagyon bízom benne, hogy ez hamarosan sikeresen lezárul, és akkor végre elindulhat a kivitelezés is. 

Nagyon várják az arra járók

Szabó Zsolt a héten a helyszínen tájékozódott arról, hogy a Béke városrészi körforgalom és a Vasútállomás közötti részen pontosan hol is futna a kerékpárút. Ott jártakor is több biciklissel találkozott, akik már nagyon várják az új utat: 
– Bár csak egy rövid szakasz hiányzik, de láthatjuk, hogy óriási az átmenő forgalom ezen a szakaszon, hiszen Mezőfalva, Nagyvenyim és Baracs felől is erről jönnek be az emberek a városba. Nagy a kamionforgalom is, tehát nem érzi magát az ember biztonságban itt biciklivel. Nagyon fontos tehát az önálló kerékpárút. 
Ha az új szakaszok elkészülnek, akkor a Városháza tér és a külső Parkcenter között végig kerékpárút vezet majd. Vagyis Rácalmás után Nagyvenyim felé is biztonságosan elérhető lenne kerékpárral. 

A lehető legteljesebb hálózat

A következő megoldandó feladat így Kisapostag elérése lenne.  Ezzel kapcsolatban az alpolgármester elmondta: nagyon szeretnének megoldást találni a Papírgyári út problémáira is. Nagy szükség lenne egy önálló kerékpáros átjáróra a Délivárosi útnál található felüljárónál, és a 6-os út és a Papírgyári út kereszteződésénél lévő csomópont biztonságossá tételére is: 
Mindkét problémát felvetettük tavaly év végén, amikor Dunaújvárosban járt a Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára, bízom benne, hogy legalább az egyiket támogatni fogják. A 6-os út és a Papírgyári út kereszteződése már a Magyar Közút fennhatósága, így ezt mindenképpen az államnak kell finanszíroznia. Mi tervekkel tudunk nekik segíteni, mert az már rendelkezésre áll. 
Ha ez a két fejlesztés is elkészülhetne, akkor Kisapostag és a Pentele híd is bekapcsolódhatna a dunaújvárosi kerékpáros hálózatba. Szabó Zsolt elmondta: a "Rajta, Újváros!" Egyesület mindent megtesz majd annak érdekében, hogy mielőbb teljessé váljon a rendszer, hiszen a város adottságai kiválóak ahhoz, hogy a jelenleginél sokkal többen szálljanak kerékpárra az autózás helyett.

  • Létrehozva: 2023. március 13.