fő tartalom

A családi házas övezetek is lomtalaníthatnak

Hírkép: A családi házas övezetek is lomtalaníthatnak

A tárasasházas övezetben már hetek óta nagyüzemben folyik a lomtalanítás és egy-egy alkalommal tonnaszámra gyűlik össze a szemét a kihelyezett konténerekben, ezzel pedig a városlakók szabadulhatnak meg az évek, akár évtizedek óta tárolt lomoktól. Nem pont ilyen, de hasonló lehetőséggel a családiházas övezetben élők is számolhatnak.

A családi házas övezetben házhoz megy a lomtalanítás. A szolgáltató évente egy alkalommal végzi el a háztartásban keletkező hulladék (lom) háztól történő elszállítását. Az ingatlantulajdonosoknak előre egyeztetett időpontban kell kihelyezniük a feleslegessé vált használati tárgyaikat, eszközöket, bútorokat. Fontos megemlíteni, hogy bármit nem lehet kitenni, így nem szállítanak el gallyakat, építési hulladékot, tévéket, veszélyes és kommunális hulladékot.

A családi házas övezetben területileg érintett Orosz Csaba önkormányzati képviselő is, aki szerint a lomtalanításba érdemes mindenkinek bekapcsolódnia, főleg azoknak, akiknek van még használaton kívüli eszközük, tárgyuk, hiszen nyártól ezen a területen lesznek változások, nem tudni pontosan mit hoz a jövő.

– Én azt látom, hogy jól működik a városi lomtalanítási akció, tényleg rengeteg hulladék gyűlik össze egy-egy alkalommal. Soha nem szoktuk nézni, hogy ki hozza és honnan hozza a szemetét. Mindig arra kell gondolni, hogy egy lomtalanítás során valahonnan eltűnik a hulladék és a megfelelő helyre fog kerülni. Amit már nem kell kerülgetni, ami már nem okoz balesetveszélyt, ami már nem tűzveszélyes a pincékben, lépcsőfordulókban. Már nyertünk. Most a családi házas övezetben élőknek van lehetőségük, hogy a szolgáltatóval előre egyeztetett időpontban kitegyék a hulladékukat. Javaslom, hogy éljenek a lehetőséggel!

Az elszállítás feltétele, hogy ingatlanonként egy alkalommal 1,5 m3-nél ne legyen több a kihelyezett hulladék és a közszolgáltatásba bekapcsolt ingatlanhasználónak ne legyen díjhátraléka. Az évi egy alkalommal igénybe vehető lomtalanításért külön nem kell fizetni, annak díját a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj tartalmazza.

Tóth Kálmán önkormányzati képviselő jelen van minden városi lomtalanítási akción és választókerületében is érintett a családi házas programban. Elmondása szerint Újtelep rendezett és tiszta, ezért külön is köszöni az ott élők hozzáállását, sok esetben munkájukat.

– A családi házas övezet lomtalanítása miatt nincs az idén külön lomtalanítás Újtelepen. De azt gondolom, hogy ezt tudják a lakók, meg azt is, hogy április 22-én elektronikai, illetve vashulladék gyűjtést szervezünk, így ezektől az eszközöktől is meg lehet szabadulni. Ami pedig a lomtalanítást illeti, akinek van olyan jellegű lomja, az hívja fel a szolgáltatót, egyeztessen időpont. Ők pedig kijönnek a saját embereikkel, felpakolják és elszállítják a kihelyezett eszközöket, lomokat.

A szolgáltató kéri, hogy az érintettek a lomtalanítási igényüket legalább 1 héttel előre jelezzék az ugyfelszolgalat@vertikalzrt.hu címen, vagy a 22/576-070 telefonon.

  • Frissítve: 2023. április 13.
  • Létrehozva: 2023. április 4.