fő tartalom

Egyéves az e-roller Dunaújvárosban

Hírkép: Egyéves az e-roller Dunaújvárosban

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt startolt el a Bird elektromos bérroller szolgáltatás Dunaújvárosban és nem kérdés a folytatás sem. Szemléltetőként csak egyetlen számadat, egy esztendő leforgása alatt 39 ezer regisztrált felhasználó használta a városi rendszert. Egy 43 ezres városban, nem rossz…

A 39 ezer felhasználó olyan, mintha majd minden dunaújvárosi bérrollerezett volna már. Persze a valóságban ez nem lehetséges, de hogy nagyon sokan használták már és minden bizonnyal városkörnyékiek is, az nem kétséges. És talán már azt is kijelenthetjük, hogy a kezdeti bizalmatlanság, illetve a közösségi felületeken megfogalmazott problémák is nagyságrendekkel csökkentek, szinte el is tűntek. Egy év után tehát akár úgy is fogalmazhatunk, hogy a miénk, szeretjük és használjuk a bérrollereket, a helyi közlekedési kultúra részévé váltak ezek az eszközök.

És akkor folytassuk a számokkal. Egy év alatt 73 ezer utat tettek meg a rollerezők, összesen 214 ezer kilométert gurulva. Ez akkora távolság, hogy a Földet legalább ötször körbe érnénk. Mindezt 150 darab rollerrel. Merthogy, eddig ennyi volt. Mostantól újabb száz roller érkezik Dunaújvárosba. Így a 250 járgánnyal akár megcélozhatjuk a Holdat is.

A városvezetés nevében Barta Endre humán alpolgármester sajtótájékoztatón értékelte az elektromos bérrollerezés egyéves dunaújvárosi működését:

– Elfogult vagyok, hiszen az e-roller szerelmese vagyok. Én egy éve is hittem abban, hogy a dunaújvárosiak látnak majd ebben fantáziát és szívesen fogják használni. Tudjuk, megéltük, az első időszak nehezebb volt, meg kellett szokni, kellettek a szabályok és kellett a szolgáltató rugalmassága, így mára egy komfortos közlekedési formáról beszélhetünk. Ma már nem nagyon téma a közösségi felületeken az itt-ott hagyott e-roller, sokan használják rövidebb-hosszabb utakra. Egyébként 17,5 perc az átlagos felhasználási idő, ami nem is olyan kevés. Ma már nem csak hiszem, hanem tudom is, hogy a sikeres jelen, a rollerek jövőjét jelenti Dunaújvárosban.

A szolgáltató Bird Magyarország számára sem telt tanulságok nélkül az egyéves időszak. A tapasztalatokról és a jövőről Gittinger Dániel ügyvezető beszélt:

– Elég sok tapasztalatot tudtunk gyűjteni az elmúlt év során, volt jócskán káreseményünk és igyekeztünk folyamatosan alkalmazkodni a helyi igényekhez, a helyben megfogalmazott javaslatokhoz. Azt gondolom, hogy a minél színvonalasabb szolgáltatás érdekében a rendőrséggel együttműködve, az önkormányzattal egyeztetve igyekeztünk megoldásokat találni. Kijelöltünk no go zónákat, ahol a rollerek nem közlekedhetnek, kijelöltünk lassú zónákat, ahol értelemszerűen csak lassabban mennek a járgányok. Egyetemlegesen lecsökkentettük a rollerek sebességét 20 km/h-ra. Azt gondolom, hogy túl vagyunk a kezdeti nehézségeken és a felhasználás folyamatos emelkedése miatt úgy döntöttünk, hogy megemeljük a flottaszámunkat. Eddig 150 roller közlekedett Dunaújvárosban, mostantól 250 darab bérroller áll majd a közlekedők rendelkezésére. Ez azt jelenti, hogy a töltési ciklusokat, a szervízidőszakot is figyelembe véve, egyidőben 180-200 járgány lesz majd kint az utcán. Azt gondolom, hogy szolgáltatásunkkal megteremtettük Dunaújvárosban a tömegközlekedés egyik alternatíváját. Lehet választani.

  • Létrehozva: 2023. április 20.