fő tartalom

Elstartolt végre a szemétkommandó

Hírkép: Elstartolt végre a szemétkommandó

Néhány héttel ezelőtt hírt adtunk már arról, hogy városunk igyekszik megoldást találni a közterületeinken tapasztalható notórius szemetelés ellen. Vannak olyan gócpontok, ahol egészen egyszerűen hegyekben áll a szemét. Ennek kívánnak véget vetni, mielőbb! 

Valakik ugyanis gátlástalanul szabadulnak meg a félreeső helyeken a különféle hulladékoktól, amiért aztán Dunaújvárosnak kell helyt állnia, a közterületeinken levő szemetet az önkormányzatnak kell elszállítania, ami akár több milliós tétel is lehet.

Milliókba kerülhet 

Mezei Zsolt városüzemeltetésért felelős általános hatáskörű alpolgármester néhány hete kerekasztal megbeszélést hívott össze a városüzemeltetés és a rendvédelem képviselőnek részvételével, hogy a városban a renitens, szervezett formában történő szemetelést, hulladéklerakást megállítsák. Tegnap pedig már elindult a szemétkommandó. Mezei Zsolt szerint a tettenérés a cél:
– Összefogtunk a rendőrséggel, a polgárőrséggel, a katasztrófavédelemmel és a közterület felügyelettel. Megállapodtunk abban, hogy a következő napokban akciósorozatot indítunk és megpróbáljuk tetten érni az elkövetőket. Önkormányzatunknak nagyon sokba kerül a sokszor jelentős mennyiségű szemét felszedése és elszállítása. Azt gondolom, ennek a pénznek lenne jobb helye is. Nagyon remélem, hogy valamilyen eredményt sikerül elérnünk és meg tudjuk szüntetni ezt a fajta devianciát.

Szemét egy helyzet

Hogy hol teszik le az ismeretlenek a szemetet? Kérdezhetnénk azt is, hogy nem mindegy? Sehol ne tegyék! Ehhez képest azt kell mondanunk, hogy még a lakóépületeink közvetlen szomszédságában is bukkanhatunk illegális hulladéklerakásra. Példának okáért a Hengerész utcában, a lakóépületektől 100 méterre áll a szemét. Döbbenetes látvány. Nagyon sok kérdés vetődhet fel. Ki csinál ilyet? És miért? Erre kérdésre nem létezik normális válasz. Mindentől függetlenül, ennek véget kell vetni –  Mezei Zsolt alpolgármester a városüzemeltetés és a rendvédelmi szervek segítségével keres megoldást keres. Szerinte a törvény erejére is szükség lenne:
– Az egy dolog, hogy elszállítjuk a szemetet. Ezen felül a törvénynek is változnia kellene, hogy az ilyen esetek ne szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek minősüljenek. Ez persze nem önkormányzati feladat, így amit mi tudunk megtenni, azt meg is tesszük. Most éppen szeretnénk nyakon csípni a szemétlerakókat. Van még egy dolog, ami segíthet a szeméttel folytatott harcban. Ez az összefogás. Örömmel látom, hallom, hogy városlakók, szervezetek is megmozdulnak, példát mutatnak. A héten a Rudas iskolások szedtek szemetet a felső Duna-parton, szombaton pedig a Spartan Training Group Dunaújváros, valamint a FutaÚjváros közössége az alsó Duna-parton akciózott. Ezúton is köszönöm nekik! Azt gondolom, hogy ez is egyfajta válasz, egyfajta szemlélet. Én ebben hiszek. A közösség erejében.

  • Létrehozva: 2023. május 2.