fő tartalom

Újra csobognak a város szökőkútjai

Hírkép: Újra csobognak a város szökőkútjai

A Vízivirág, a "Békás szökőkút" vagy az Öntelt mackó – csak néhány a város kedvelt és emblematikus vizes találkozóhelyei közül, amelyek május óta újra csobognak.

A DVG Zrt. szakemberei ugyanis elvégezték a szükséges karbantartási és takarítási munkálatokat: öt szökőkút és három ivókút várja az arra járókat.

  
Tavaszi nagytakarítás

A tavaszi munkák végeztével öt szökőkút és három ivókút üzemel városszerte, amelyek amellett, hogy városunk látványértékét gazdagítják, kedvelt helyszíne találkozásoknak, családi sétáknak.  
Fontos azonban tudni, hogy a szökőkutak vize – bár a vízminőséget rendszeresen ellenőrzik – nem iható, nem alkalmas fürdésre, hiszen számos vegyszerrel kezelik, amelyek például az esőzés és az erős napsütés hatására veszíthetnek hatékonyságukból, így előfordulhat koszolódásuk és algásodásuk, de minden ilyen esetben a DVG Zrt. gondoskodik az újabb tisztításról.  

Emblematikus helyszínek 

A Korsós lány szobor avagy a "Békás szökőkút"  
1955 óta áll a Dózsa György téren Wagner Nándor Korsós lány – szobra. A korsót kezében tartó vízhordó lány egy kő posztamensen a medence közepén áll, ahová oldalról négy-négy béka köpi a vizet. 

Újra csobognak a város szökőkútjai

Az Öntelt mackó
Somogyi József egyik közkedvelt alkotása, a kőből készült Öntelt mackó 1953 óta áll az Építők útján, az Élményfürdővel szemben. A legenda szerint, mint ahogyan az Szemes Mihály Kölyök című filmjében is elhangzik, aki belemártja kezeit az Öntelt mackó szökőkútjának vizébe, arra rátalál a szerelem. 

Újra csobognak a város szökőkútjai

Vízivirág
A Dózsa Mozi jobb oldalán található alkotást 2001-ben építették meg. A Palotás József alkotta kompozíciót Dunaújváros Önkormányzata jelképes áron, 1250 forintért vásárolta meg, ugyanakkor cserébe vállalta a megtermékenyítésre, a nemiségre utaló szimbólumai miatt különösen figyelemfelkeltő, bronzból készült szökőkút működtetési költségeit.

 Újra csobognak a város szökőkútjai

Orgonasíp
Városunk főterét 2014 óta díszíti szökőkút, amely a Városháza tér rekonstrukciója során valósult meg; 2015-ben Orgonasípnak nevezték el, a javaslatok szerint azért, mert a vízsugár változó magassága a templomi orgonára emlékeztet. 

Újra csobognak a város szökőkútjai

Dr. Molnár László Emlékpark
A Dunaújvárosi Egyetem előtti park 2007 óta az intézmény alapító igazgatója, Dr. Molnár László nevét viseli. Az emlékparkban található a város egyik legnagyobb szökőkútja, az Identitás. 2018-ban teljes körű felújításon esett át, és a mai napig közkedvelt vizes találkozóhely. 

Újra csobognak a város szökőkútjai

Szomjoltó kutak
Városunkban több pontján olthatjuk szomjúságunkat majd a nagy melegben, köszönhetően a telepített ivókutaknak. Található egy az Orgonasípnál, a Korsós lány szobránál és a Római körúton is.

Újra csobognak a város szökőkútjai

Amennyiben azt tapasztalják, hogy valamelyik szökőkút medencéjéből kifolyik vagy nincs benne víz, illetve más üzemzavart észlelnek, az alábbi telefonszámon tudnak bejelentést tenni: 20/364-0381.

  • Létrehozva: 2023. május 9.