fő tartalom

A szociális és a kulturális ágazat képviselői egyeztettek

Hírkép: A szociális és a kulturális ágazat képviselői egyeztettek

A közelmúltban a szociális szféra intézményei, illetve szervezetei, majd a város kulturális ágazatának vezetői, szervezetei egyeztettek a munkájukról, feladataikról a Városházán. 

Törvényi kötelezettség, hogy minden 2000 fő feletti lélekszámmal rendelkező településnek össze kell hívnia évente legalább egyszer egy szociálpolitikai kerekasztalt. Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester eltökélt az ügyben, hogy ezt Dunaújvárosban igazi tartalommal töltsék meg.

Közös a cél, közös a szándék

Szoros együttműködésben dolgoznak tehát a településen működő szociális szféra képviselőivel, szervezetekkel, intézményekkel. A mostani kerekasztal keretében is fontos kérdéseket, problémákat vitattak meg. 

– Több olyan szereplő is jelen volt ezen a megbeszélésen, akik korábban nem voltak itt. Gondolok a Baptista Szeretetmisszióra, vagy éppen az Esőcseppekért Alapítványra. Azt gondolom, hogy az csak jó, ha sokan vagyunk, sőt egyre többen, akik segíteni szeretnének az arra rászorulóknak. Ezen a kerekasztal megbeszélésen megvitattuk az aktuális helyzetet, összegyúrtuk több szervezet elképzeléseit, terveit, amiket aztán mi is be tudunk építeni az önkormányzat munkájába. Annak örülök leginkább, hogy ez az ágazat Dunaújvárosban egy közös célért dolgozik és a benne dolgozók kizárólag a városlakók érdekeit nézik. De erre szükség is van, hiszen egyre többen keresnek és igényelnek segítséget.

A szociális és a kulturális ágazat képviselői egyeztettek

 

Összefogás a kultúra területén

Míg a szociális kerekasztal összehívását törvény írja elő, addig a kulturális terület összehangolása, érdekegyeztetése mondjuk úgy, szorgalmi feladat. De fogalmazhatnák úgy is, hogy elemi érdek. Az ágazat tanácskozására a múlt héten került sor a Városházán.
A kulturális intézmények képviselői a tervezett programokról, elképzelésekről, az önkormányzattal való együttműködésről egyeztettek. Barta Endre alpolgármester szerint fontos, hogy napi kapcsolatban legyenek az intézményekkel, közösségekkel. Hiszen a közös tervezés és ötletelés nyomán össze tudják hangolni a munkát, meg tudják oldani az esetleges problémákat:

– Én azt gondolom, hogy közösen, együtt, egymásra figyelve, egymást meghallgatva előbbre jutunk és többek leszünk, mintha mindenki külön-külön utakon járva végezné a dolgát. Időnként meg kell hallgatnunk egymást. Ez egyébként egyfajta lehetőség is, hiszen volt már arra példa, hogy egy beszélgetésből jó gyakorlatok, jó projektek születtek. Tudunk tervezni. Mondok erre is egy példát, jövőre lesz Pentelei Molnár János évfordulója, amire már most el tudunk kezdeni készülni. És még valami. Ez nem egy kötelező rendezvény, mégis sokan itt voltak, akiknek ezúton is köszönöm az elkötelezettségüket a kultúra irányába.

A kerekasztal megbeszélésen tehát településünk kulturális életének színe-java képviseltette magát. A résztvevők egyike volt Farkas Lajos az Intercisa Múzeum igazgatója is. Elmondása szerint örömteli, hogy van egy platform, ahol az intézmények össze tudják hangolni a programjaikat, elképzeléseiket. Emellett pedig felhívta a látogatók figyelmét: az energiaválság után a múzeum már a szokott módon várja a látogatókat – mind az időszaki, mind pedig az állandó kiállítások látogathatók.

  • Létrehozva: 2023. május 21.