fő tartalom

Sok az eső, nagy a fű, és jönnek a szúnyogok

Hírkép: Sok az eső, nagy a fű, és jönnek a szúnyogok

Azt mondják, hogy a májusi eső aranyat ér. Az extrém mennyiségű csapadék miatt a városi zöldfelületek valósággal újjászülettek, nagyot nőtt minden. A fű egészen biztosan.

Mindenhol, így nálunk is problémát okoz a nagyra nőtt fű. Székesfehérvár polgármestere például saját közösségi oldalán kért megértést és türelmet a városlakóktól, elmondva, hogy igyekeznek versenyt futni a folyamatos esővel és ennek következtében egyre csak magasodó zöldfelületekkel. Dunaújváros netes felületein is téma a fű, a kaszálás, sokan azt kérdezik, hogy lehetséges ez? Miért ekkora a fű?

Közel kétmillió négyzetméter zöldfelület

Mostanában egy kiskertben is alaposan fel kell kötnie a nadrágját a tulajnak, ha rendet akar a portáján. Egy nagyváros esetében természetesen hatványozottan jelentkeznek a problémák, hiszen úgy nő a fű, mint a gomba. Ráadásul óriási területeken. 
Dunaújváros hatalmas zöldfelületekkel rendelkezik, 1,6 millió négyzetméter városi parkunk van, ebből 1,2 millió gyepfelület. A Duna-part pedig önmagában 700 ezer négyzetméternyi területet jelent. 

Egy kör kaszálás, egy hónap

A városüzemeltetésnek minden évszakban megvan a maga fajsúlyos területe, amiért helyt kell állnia. Most értelemszerűen a fűkaszálás visz mindent. Az aktuális helyzetről kértünk tájékoztatást Mezei Zsolt városüzemeltetési alpolgármestertől.
– Dunaújvárosban van egy bevált rendszer, ami azt jelenti, hogy normál körülmények között 3-4 hét alatt egy körben le tudjuk vágni a füvet a városban. Ami az elmúlt hetekben volt, az viszont nem nevezhető megszokottnak, hiszen extrém mennyiségű csapadék hullott le. Volt olyan, amikor egy nap alatt egyhavi csapadékmennyiség zúdult ránk. A fű pedig az időjáráshoz alkalmazkodva, szintén extrém módon kezdett növekedni. Mivel folyamatosan esett az eső a kollégák sem tudtak dolgozni a megszokott módon és ütemben. És nem azért, mert cukorból vannak, hanem a vizes füvet nagyon nehéz kaszálni, összeszedni meg szinte lehetetlen. De még így is, amikor elállt az eső kimentek az emberek dolgozni és gereblyével húzták össze a füvet. Mondanom sem kell, így sokkal-sokkal macerásabb és főleg lassabb. A lehetőségeink szerint dolgozunk és egy pici türelmet kérek mindenkitől.

A fűkaszálás normál esetben

Mezei Zsolt szerint a jelenlegi létszámmal és gépparkkal nagyjából egy hónap alatt lehet a várost lekaszálni. Ezt egy esztendőben 4-5-ször kell megismételni. A közel kétmillió négyzetméternyi felület rendben tartása nagyságrendileg 300 millió forintot jelent a város költségvetésében, tehát a költségvetés szempontjából is jelentős tételt. 
Azt is megtudtuk, hogy külön csoport dolgozik a Béke városrészen, amely kiterjedt zöldterületekkel rendelkezik. Szintén egy külön csapat a belvárosban dolgozik, itt vannak a legtöbben. A Duna-part önálló feladatot jelent, ami a Barátság városrésztől egészen a kemping területéig terjed. 

És támadnak a szúnyogok

Már vannak előjelei, hogy a rengeteg csapadék után jelentős szúnyog-invázióra számíthatunk. Mezei Zsolt kérdésünkre elmondta, hogy a szúnyoggyérítés állami feladat, de az önkormányzatnak van lehetősége plusz gyérítést rendelnie, erre a szerződéseket megkötötték. Tavaly, a jellemzően aszályos időszakban négy ilyen plusz irtást rendelt a város. 
A tervek szerint a jelen helyzetben szükség lesz az azonnali beavatkozásra, így Dunaújváros önkormányzata azt tervezi, nyilván az időjárás függvényében, hogy még ezen a héten elvégezteti a szúnyoggyérítést a városban.

  • Létrehozva: 2023. május 22.