fő tartalom

Kiesés nélkül, hibátlanul üzemeltek az erőművek

Hírkép: Kiesés nélkül, hibátlanul üzemeltek az erőművek

A közelmúltban lezárult Dunaújvárosban a fűtési szezon, nem történt rendkívüli műszaki esemény, azaz gyakorlatilag hiba nélkül működött a városi távfűtés. A távhőszolgáltatásról, a tapasztalatokról, a lakossági együttműködésről sajtótájékoztatón beszélt Medgyesi Miklós, az önkormányzat kabinetfőnöke és Pász Péter, a DVG Zrt. távhőszolgáltatási vezetője.

A késlekedő tavasz miatt az idei pótfűtési szezon valójában kitartott május közepéig, ám május 15-én ténylegesen befejeződött a távfűtés. 

"... jóval kevesebb hibával működik"

Az önkormányzat és a távhőszolgáltatást végző DVG Zrt. értékelte a mögöttünk hagyott szezont. Medgyesi Miklós kiemelte, hogy ez már a második fűtési időszak, amit a DVG Zrt. saját maga végzett, így már messzebb menő következtetéseket is le lehet vonni a szolgáltatási színvonalról:
– A visszajelzések és tapasztalataink szerint azt mondhatjuk, hogy jóval kevesebb hibával működik a távfűtési rendszerünk, mint korábban. Annak idején elképesztő műszaki állapotban vettük át az üzemeltetést és ma már azt tudjuk mondani, hogy a folyamatos javításoknak és karbantartásoknak köszönhetően teljesen üzembiztosan működik a távfőtés Dunaújvárosban. Én azt gondolom, hogy a magunk mögött hagyott két szezon is azt bizonyítja, hogy annak idején jó döntés volt saját kézbe venni a távhőszolgáltatást. Azt is tudom, hogy hibák mindig vannak és lehetnek, de ma egy olyan szolgáltatónk van, aki felelősségteljesen végzi a munkáját, most a nyári szünetben is azon fognak dolgozni, hogy a lehető legmegbízhatóbb legyen a rendszer.

Közel ezer vállalkozásnak segítettek

Medgyesi Miklós beszélt arról is, hogy a tél folyamán a rendkívüli gázárak érintették az intézmények, illetve a vállalkozások megszokott felhasználási szokásait. A tizenkétszeres gázárak sokakat óriási kihívás elé állítottak. Ezért is igyekezett önkormányzatunk segíteni annak a közel ezer vállalkozásnak, amely társasházak aljában működik. Ők mentesültek a többletköltségek megfizetése alól. Medgyesi Miklós beszélt arról is, hogy a szolgáltató mellett a lakóknak és a közös képviselőknek is van feladata, ezúttal is arra kérte őket, hogy ebben működjenek együtt. 
– Ezúton is kérem a lakókat, hogy működjenek együtt a szolgáltatóval, közeledik az éves elszámolás időszaka. Jelenleg a melegvíz órák leolvasása zajlik, a közös képviselőknek lesz dolga a költségosztást végző céggel, a távhőszolgáltatóval. Kérem tegyék meg, mert közös érdekünk az együttműködés. Önök, városlakók nélkül nem működik a rendszer.

Megszüntették a kritikus állapotot

Pász Péter, a DVG Zrt. távhőtermelési és szolgáltatási ágazatvezetője a fűtési szezon értékelését a legfontosabb mondattal kezdte: az elmúlt távfűtési szezonban az erőműveink kiesés nélkül, hibátlanul üzemeltek. Pász Péter a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy mi is volt a helyzet 2 évvel ezelőtt.
– 2021-ben vettük át a távhőszolgáltatást Dunaújvárosban. Azt kell mondanom, hogy két évvel ezelőtt az erőműveink kritikus állapotban voltak. A folyamatos üzemelés mellett nagy felújításokat kellett végeznünk, az elmaradt karbantartásokat pótolnunk. Ezeket megtettük és ma azt mondhatjuk, hogy megbízható a rendszerünk, üzembiztosak vagyunk. Vannak természetesen a jövőre vonatkozólag is feladataink. Nyáron végezzük a karbantartásokat, dolgozunk a hőközpontok felújításán, szeretnénk a rendszerünk szakaszolhatóságát megoldani és tervezzük azt is, hogy a későbbiekben a városi fűtési rendszer távfelügyelettel tudjon majd működni. 
Pász Péter, hogy érzékeltesse a helyi rendszer méreteit, számokkal is alátámasztotta a távfűtési hálózat nagyságát: 
– Dunaújvárost három erőmű látja el, összesen 8 db meleg vizes kazánnal, amelyek egyenként 10 MW teljesítményűek. Ezt alkalmanként kiegészíti a Dunaferrből származó csúszósínhő. A városi hőigény nyáron 3-7 MW, télen 40-60 MW. Nyáron egy kazán működik, aminek a napi gázfogyasztása 16 ezer köbméter, a téli gázfogyasztás akár 100 ezer köbméter is lehet. A melegvíz 80 kilométer csővezetékben kering városszerte. Van 483 hőközpontunk és Dunaújvárosban 20 ezer 521 fogyasztó érintett a távhő, illetve melegvíz szolgáltatásban.

  • Létrehozva: 2023. május 30.