fő tartalom

Végigvonult a fáklya fénye, elköszöntek a végzős hallgatók

Hírkép: Végigvonult a fáklya fénye, elköszöntek a végzős hallgatók

A Szalamander mindig egy látványos és kicsit megható esemény a városban. Ennek keretében az egyetem végzős hallgatói, a selmeci diákhagyományokat őrizve, fáklyás felvonulással, ünnepélyesen is elbúcsúznak az Alma Matertől és városunktól.

Sok-sok diákszokás kapcsolódik a selmeci hagyományokhoz, melyek az 1700-as években Selmecbányáról indultak. Ma mindennek Magyarországon négy utódintézménye van, ahol ma is aktívan ápolják ezeket a hagyományokat: Sopron, Székesfehérvár, Miskolc és Dunaújváros. Az egyik ilyen hagyomány a valétálás, azaz a végzős hallgatók rendezvénysorozata, egyik állomása pedig az esti fáklyás felvonulás, azaz búcsú az egyetemtől, búcsú a várostól. Múlt héten csütörtökön rendezték városunkban az idei felvonulást, a menet ezúttal is megállt a Városháza téren, ahol Babos Zoltán valéta elnök mondott beszédet. Megköszönte a jelenlegi és volt egyetemisták jelenlétét, kiemelve a testvérvárosokból idelátogató társaikét. Köszönetet mondott egyetemük és tanáraik támogatásáért és elmondta azt is, hogy a COVID miatt nem szokásos tanulmányokat folytattak, illetve az online oktatásnak köszönhetően rögös utat jártak be. De, bejárták. A valéta elnök háláját fejezte ki a város felé is, hogy lehetőséget kaptak a méltó búcsúhoz.

Végigvonult a fáklya fénye, elköszöntek a végzős hallgatók

Jószerencsét! Ezzel köszöntötte a valétáló hallgatókat a Városháza téren Pintér Tamás polgármester és erre természetesen az a tömeges válasz érkezett, hogy: jószerencsét! Pintér Tamás köszöntőjében gratulált a végzősöknek és arra kérte őket, ha elmennek is, valamikor térjenek vissza Dunaújvárosba.

– Az egyetemi évek sokunk életében az egyik legszebb időszak. Nagyon bízom abban, hogy a Dunaújvárosban, a Dunaújvárosi Egyetemen töltött évek mindenképpen szép, meghatározó emlékként maradnak meg bennetek. Olyan helyként, ahol akár szívesen is maradtok, vagy ahová szívesen vissza is tértek. Viszont világot látni, tapasztalatokat szerezni nagyon fontos és szükséges.
Éppen ezért nem azt mondom most nektek, hogy feltétlenül maradjatok, sokkal inkább azt, hogy feltétlenül gyertek vissza. Gyertek vissza akkor is, ha született dunaújvárosiak vagytok, akkor is, ha az egyetem alatt kerültetek ide. Mert ez egy befogadó közösség, második otthonként vár titeket. Dunaújváros büszke rátok! Arra kérlek benneteket, hogy kerüljetek bárhová is a világban, mindig gondoljatok jó szívvel az itt eltöltött időszakra, erre a városra és vigyétek jó hírünket.

Végigvonult a fáklya fénye, elköszöntek a végzős hallgatók

Pintér Tamás búcsúzóul azt kívánta a valétáló hallgatóknak, hogy valósítsák meg álmaikat, érjék el céljaikat. Dunaújváros pedig visszavár mindenkit.

  • Létrehozva: 2023. május 31.