fő tartalom

Megújul, új funkciókkal is bővül az Intercisa Múzeum októberre

Hírkép: Megújul, új funkciókkal is bővül az Intercisa Múzeum októberre

Az idősebb generáció ismeri, tudja, hogy a mai Intercisa Múzeum épülete a hőskorban még pártháznak épült, és 1970-ig így is funkcionált. Most az egész építmény megújul, lássuk az impozáns terveket!

A városi múzeum 1951-ben kezdte meg tevékenységét, majd jó ötven éve lakja ezt az helyet. Ez csak azért érdekes, mert a régi épületre ráfért már a felújítás.

A múlt öröksége

Valószínűleg az Intercisa Múzeum történelemkönyvébe vastag betűvel kerül a 2023-as esztendő, hiszen közel félmilliárd forintos beruházás zajlik éppen, aminek köszönhetően újabb kiállítási-, és rendezvény terek nyílhatnak. A belső udvar megújul és így teljesen új funkciót is kap. A beruházásról Pintér Tamás polgármester és Farkas Lajos a múzeum igazgatója sajtótájékoztatón számolt be.

Pintér Tamás szerint Dunaújváros egyik nemrég elindult új projektje, amely az Intercisa Múzeum korszerűsítését és turisztikai szempontból történő fejlesztését célozza, változtathat majd a tipikus iparváros képünkön:
– Dunaújváros sokakban úgy él, mint egy hamisítatlan iparváros. Az ilyen és hasonló fejlesztésekkel szeretnénk kicsit felülírni ezt a képet és megmutatni, hogy városunk erős kulturális és turisztikai lábbal is rendelkezik, amelyet folyamatosan fejlesztünk. Az épület, ahol most vagyunk, 1970 óta működik múzeumként, és nyilván sokan tudják, hogy itt őrizzük Magyarország legnagyobb római-kori gyűjteményét. A Területfejlesztési Operatív Program keretében városunk 485 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a múzeum fejlesztésére. Ahogy körbenézünk, jelenleg az épület belső udvarának felállványozását láthatjuk, de a végcél a belső udvar üvegtetővel történő lefedése, és így a kiállítótér jelentős megnövelése. A fedett udvar rendezvény helyszínként is jól használható lesz, sőt, akadálymentesített feljáró is segíti majd a látogatókat. 

A felújítás tételei

A munkaterületet március elején vehette át a közbeszerzésen nyertes kivitelező (Épduferr Nyrt.), és a szükséges feltárásokat, bontásokat, statikai beavatkozásokat követően a tervek szerint még júniusban megtörténhet az üvegtető szerkezet beemelése. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a teljes projekt lezárása október végéig megtörténik.

A közel félmilliárdos beruházásnak köszönhetően a belső udvaron strukturált üvegtetőt építenek, a homlokzati és belső nyílászárók részleges cseréjére kerül sor, vakolnak, festenek, épületgépészeti és elektromos munkák valósulnak meg. A földszinten megújulnak a vízcsatorna hálózatok, az informatikai és a tűzjelző rendszer. Akadálymentes bejáratot alakítanak ki épített rámpával, a beltérben pedig lépcsőliftet szerelnek fel.

Kulturális centrumról álmodnak

Teljesen érthető, hogy a felújítási munkálatokat örömmel fogadta Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója is, hiszen a projekt lezárása után megsokszorozódnak lehetőségeik, szinte teljesen új vizeken hajózhatnak majd az Intercisa fedélzetén:

– Tíz éve vezetem az intézményt, amikor országos konferencián veszek részt, a saját kollégáim is meglepődnek azon, hogy Dunaújvárosban van egyáltalán múzeum. El szoktam mondani, hogy igen van, sőt a bronzkort, illetve a római kort bemutató tárlatunk a Nemzeti Múzeum után a legnagyobb Magyarországon. Én nagyon örülök ennek a felújításnak. Próbálkoztunk már belakni a belső udvarunkat, de mivel nyitott, annyira időjárásfüggő, hogy tulajdonképpen eddig nem használtuk. Most, hogy be lesz fedve, kulturális rendezvényeket tudunk szervezni, ráadásul olyanokat is, amelyek nem szorosan kötődnek a múzeumi tevékenységünkhöz. Nagyon várjuk, hogy kész legyen!

Megújul, új funkciókkal is bővül az Intercisa Múzeum októberreMegújul, új funkciókkal is bővül az Intercisa Múzeum októberre

  • Létrehozva: 2023. június 13.