fő tartalom

Folyamatosan fejlődik a Kádárvölgyi ékszerdoboz

Hírkép: Folyamatosan fejlődik a Kádárvölgyi ékszerdoboz

Az önkormányzat, a Gesz, a Duna Ipoly Nemzeti park szakemberei, valamint a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány idén is megrendezték természetvédelmi nyílt napjukat a Baracsi úti Arborétumban.  A kilátogatók több állomáson át ismerkedhettek a természet kincseivel. 

A természet és  környezetvédelem volt középpontban szerdán a Baracsi úti Arborétumban. A Duna Ipoly Nemzeti Park, az önkormányzat és a GESZ közös szervezésében megvalósuló programban egyebek mellett volt például madárgyűrűzés és gombavizsgálat is.

Mint azt az esemény főszervezője, és a Kádárvölgyi ékszerdoboz nagy becsben tartója Orosz Csaba önkormányzati képviselő elmondta: visszatérő programelem a természetvédelmi nyílt nap, amelyre iskolai, óvodai csoportokat, egyesületeket hívnak. Céljuk: a hasznos tudás átadása a gyermekeknek, és a környezetvédelemre aló figyelemfelhívás.   

– Most már hagyományos ez a nyílt nap. A Duna Ipoly Nemzeti Park szakembereinek köszönhetően a gyermekek megismerkedhetnek a ház körüli állatokkal, melyből van itt azért bőven. De láthatnak madárbefogást és gyűrűzést, valamint az erdő különféle gombafajtáit is megtekinthetik, megszagolhatják.  Kiemelten fontosnak érzem, hogy a gyermekeket már egészen kicsi korban a környezetünk megismerésének és megóvásának a fontosságára neveljük.

Folyamatosan fejlődik a Kádárvölgyi ékszerdoboz

Orosz Csaba hozzátette: rengeteget dolgoznak azon, hogy megőrizzék a város természeti kincsét. Az elmúlt időszakban egyebek mellett például felújították a padokat és az asztalokat, fákat ültettek, és az állatállomány is említésre méltó.

– Az arborétum környezete folyamatosan javul, egyre szebb. Tavasszal például szárazságtűrő fafajokat ültettünk az erdészet munkatársaival. A Kösz, Hankook! részeként megvalósult például a hátsó terület körbekerítése, illetve új asztalok, padok lettek, a fedetett közösségi teret rendbetettük, új kamerákat helyeztünk ki.  A mezítlábas park már majdnem kész, a különféle burkolatok felhelyezése van vissza, jelenleg a szegélyezés folyik. Összességében igyekszünk ápolni, szépítgetni a Kádár völgy kincseként számon tartott arborétumot.

Orosz Csaba elmondta még, hogy szorgos kezekre nagyon nagy szükség van, keressék bizalommal közösségi szolgálatra kötelezett diákok, hiszen különféle feladatok közül válogathatnak, mint például az állatok rendben tartása, padok lefestése és akár a  mezőgazdasági munkálatokba is belekóstolhatnak.

  • Létrehozva: 2023. július 3.