fő tartalom

Elkezdődhet a kerékpárút hálózat fejlesztése Dunaújvárosban

Hírkép: Elkezdődhet a kerékpárút hálózat fejlesztése Dunaújvárosban

619 millió forintos európai uniós pályázatnak köszönhetően hamarosan megkezdődhet a „Kerékpárút fejlesztése Dunaújvárosban” elnevezésű program, ami valóban új alapokra helyezi a biciklis közlekedést a városban, hiszen egy kerékpáros gerinchálózat jön létre.

Talán kezdjük is a projekt legfontosabb részével: jelen pillanatban a szerződéskötés időszakában vagyunk, ezt követően jön a munkaterület átadása és elkezdődhet maga a kivitelezés. Vagyis, elérhető közelségbe került a megvalósítás.

A projekt célja egy összefüggő városi kerékpáros gerinchálózat kialakítása Dunaújvároson belül, valamint a szomszédos települések kerékpáros összekötése a városközponttal. A három fő irányban, a hiányzó szakaszok létrehozásával megvalósuló fejlesztések keretében a teljes új útszakasz hossza több mint 7 kilométer lesz.

A program révén a Városháza térről három irányban lehet elérni kerékpáron a városhatárt, illetve a három környező települést, Nagyvenyimet, Rácalmást és Kisapostagot.

Dózsa György úti kerékpárút

A beruházás keretében a Dózsa György út mellett önálló kétirányú kerékpárút kerül kiépítésre a Kallos Dezső utcai jelzőlámpával szabályozott forgalmi csomópont és a Budai Nagy Antal út közötti szakaszon. A Dózsa György úti kerékpárút fejlesztéssel teljessé válik a Dunaújváros Centrum – Vasútállomás – Bevásárló központ szakasz, ami a város határában csatlakozik a Nagyvenyim irányába már kitáblázásra került nyomvonalhoz. A teljessé váló Dózsa György úti szakasz kapcsolatot létesít a Béke, Kertváros, Technikum városrészek és a Belváros között, illetve biztonságosan elérhetővé teszi a nyugati iparterületeket, kereskedelmi területeket és a vasútállomást.

Aranyvölgyi úti kerékpárút

110 m önállóan vezetett kétirányú kerékpárút és közel 1025 m elválasztott gyalog és kerékpárút kerül kialakításra Dunaújváros Centrum, Városháza tér meglévő kerékpáros infrastruktúra elemei és az Arany János utca közötti szakaszon.

Dunaújváros-Rácalmás kerékpárút-kerékpározható közút

Az Aranyvölgyi úti kerékpárút folytatásaként kerékpáros nyomvonal kerül kijelölésre a Szalki-sziget, illetve Rácalmás irányába. Az Arany János utca, Tisza utca, Szent István utca, Halász sor, Üdülő sor, Sirály utca lakóutcák hálózata képezi a Dunaújváros-Rácalmás kerékpárút szakaszt - csatlakozva a Rácalmás Város közigazgatási területén megvalósult kerékpáros infrastruktúra fejlesztéshez. A tervezett Dunaújváros-Rácalmás kerékpárút-kerékpározható közút hossza 3 kilométer.

Kis Vasmű úti nyitott kerékpársáv

A Városháza tértől induló Kis Vasmű úti nyitott kerékpársáv kialakításával - csatlakozva az Eszperantó út-Kis Vasmű út-Velinszky László utca kereszteződésétől meglévő kerékpárúthoz - elérhetővé válik Dunaújváros déli iparterülete, a Pentele hídon keresztül az Eurovelo 6 nyomvonal, valamint Kisapostag.

Eszperantó úti kerékpárút (Velinszky és Sikló úttal)

Az Eszperantó úton tervezett kerékpárút biztonságos kerékpáros kapcsolatot biztosít a városi sporttelep, a vidámpark, illetve az Alsó-Duna-part irányba. A jelentős forgalomvonzó létesítményekbe igen nagyszámú gyermek napi rendszerességgel kerékpáron jár edzésre, vagy extrém sportolni.

 

  • Létrehozva: 2023. július 10.