fő tartalom

Közel háromszáz öreg, beteg fát vágnak ki a városban – fő a balesetmegelőzés!

Hírkép: Közel háromszáz öreg, beteg fát vágnak ki a városban – fő a balesetmegelőzés!

Megsínylette az időjárás kihívásait a város parkjainak, köztereinek elöregedő faállománya – már a napokban több területen is éles bevetést végeznek az erdészek. Fanyűvő körkép itt! Városszerte zúg majd a fűrész – az erdészek, favágók előtt álló munkálatok hátteréről Mezei Zsolt városüzemeltetésért is felelős általános hatáskörű alpolgármester számolt be keddi tájékoztatóján.

Különleges kihívások

Idén annyi eső esett, hogy szinte alig bírtak a fűnyírással. Ilyen esős nyarakra nem nagyon emlékszünk, de a nagyobb kárt tavaly okozta az időjárás Dunaújvárosnak, hangsúlyozta Mezei Zsolt:
– Alaposan megsínylették a város fái az iszonyú aszályt. Évente átlagban 30-40 fa pusztul el Dunaújvárosban öregség, vagy betegség miatt. Ez a szám idén közel megtízszereződött. Mintegy háromszáz példányt veszítettünk el. Külső segítséget kellett kérnünk ehhez a munkához, mert semelyik város nincs felkészülve arra, hogy ilyen mennyiségben, ilyen hatalmas fákat vágjon ki.  Márpedig elhatározott szándékunk, hogy a balesetek megelőzése érdekében is rendbe tegyük parkjainkat, köztereinket. 
Az alpolgármester elárulta: éppen kedden kezdődött a munka, s reményeik szerint egy-két héten belül sikerül az összes olyan beteg, kiszáradt fát kivágni és elszállítani, amely balesetveszélyes lehet a városlakók számára. Ezeket a fákat természetesen pótolják, a közműegyeztetés után minden fa helyére legalább egy újat ültetnek majd, hiszen Dunaújváros így szép, fásan és virágosan, ígérte Mezei Zsolt.

 

Folyamatosan dolgoznak

A munkálatok szakmai hátterét Mészáros László, a GESZ erdészeti részlegvezetője foglalta össze, kiemelve, hogy Dunaújvárosban rengeteg parkfelület van, folyamatosan zajlanak a munkák. A favágás mellett cserjemetszések, cserjeritkítások is történnek. Ő is megerősítette, hogy ez az év rendkívül megtizedelte a fákat városunkban:
– A fametszések, faápolások folyamatosak, mint minden évben. A kiszáradt példányok nagy száma miatt külső segítségre kényszerültünk. Sajnos a háromszáz kiszáradt fa mellett rengeteg olyan példány is akad, amely ápolást igényel. Ezeket a munkákat is folyamatosan végezzük.
Külső szemlélőként, de a szakember szemével csodálkozott a város faállományára Szűcs Imre erdőmérnök: 
– Már a bejárás során megerősödött bennem, hogy Dunaújváros talán a legszebben erdősített ipari város Magyarországon, de európai viszonylatban is büszke lehet zöld értékeire. A várost körbevevő erdőállomány állapota tükrözi, hogy itt a jó gazda gondosságával dolgoznak, ám a tavalyi aszály borzalmas károkat okozott, nemcsak a parkokban, hanem a rendes erdőállományban is. Sajnos rengeteg fa pusztult el a város belterületén, ami állandó veszélyt jelent a lakosságra. Ezeket a fákat, ha fájó szívvel is, de biztonságosan ki kell termelni. A mi csapatunk ebben nyújt segítséget a városgazdálkodásnak. 

Szűcs Imre is megerősítette Mezei Zsolt szavait: mindenekelőtt a legveszélyesebb példányok kivágásával kezdik a munkát, folyamatosan dolgoznak majd, és heteken belül végezni kívánnak az embert próbáló feladattal.

 

  • Létrehozva: 2023. augusztus 15.