fő tartalom

170 millió közvetlen EU-s forrásra pályázunk

Hírkép: 170 millió közvetlen EU-s forrásra pályázunk

Ha sikeresen pályázik önkormányzatunk, akkor a Weiner körút 8. társasház lakóinak élete jelentősen megváltozhat egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetően. Egy spanyol és egy olasz várossal közösen arra pályázik most Dunaújváros, hogy egy-egy panel épületét zölddé teszi. Szó szerint.

A zöldítés jegyében

A projektben egészen pontosan megfogalmazott feladat: a kijelölt épületen zöld fal, zöld tető létrehozása és a hozzá tartozó környezet további zöldítése. A LIFE projekt keretein belül a 2021. januárjában az Európai Bizottság által, az Európai Zöld Paktum megvalósítása érdekében indított, nemzetközi együttműködésen alapuló projekt célja, hogy különböző adottságokkal rendelkező városok olyan természet alapú megoldásokat alkalmazó akciókat hajtsanak végre, amelyek nem csak a környezet szépítésére, de ezzel párhuzamosan a városi biológiai diverzitás fejlesztésére is irányulnak.
Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester egyrészt elkötelezett zöldpolitikusnak tartja magát, nem mellesleg minden közvetlenül megszerezhető EU-s forrást kiemelten kezel. A LIFE projektről szerdán sajtótájékoztatón számolt be:
– Az energiaválság már a mindennapi életünk részévé vált. Vagy gondoljunk bele, hogy a klímaválság milyen nehézségeket okozhat. Az éppen csak mögöttünk hagyott kánikulai időszak felőrölte az embereket és kegyetlenül megpörgette a villanyórákat. Ez csak egy példa, de a probléma itt van és nekünk megoldásokat kell találnunk. Az előző városvezetések nem foglalkoztak azzal, hogy Dunaújváros fenntartható legyen. Mi szeretnénk ezen változtatni és megragadni minden lehetőséget. 

Természetalapú megoldások

Szabó Zsolt alpolgármester elmondta, hogy Dunaújvárosban egy kiválasztott dunaújvárosi panel lakóépület zöld fal, zöld tető, zöld növényzetet telepítését, mellé egy közösségi kert létrehozását és egy Biodiverzitás Iroda megnyitását tervezik. A kísérleti projekttel a klímaváltozás okozta károkat szeretnék enyhíteni, és az ahhoz történő fenntartható, természetalapú megoldásokat is tartalmazó alkalmazkodást szeretnék megteremteni városunk lakosságának bevonásával. Céljuk továbbá Dunaújváros biológiai sokféleségének fenntartható fejlesztése a lakosság részvétel alapú edukációjának megteremtésével. 
A kísérleti projekt pozitív eredményeit természetesen idővel a város más részein is alkalmaznák. Szabó Zsolt szerint több nyeresége is lehet ennek a projektnek:
– Mi most egy spanyol és egy olasz várossal arra pályázunk, hogy egy-egy társasházunk megújulhasson, hogy zöld szigetelést kaphasson. 170 millió forint közvetlenül elnyerhető EU-s forrásról van szó. A pályázatnak most van a beadási határideje és bízunk abban, hogy pozitív elbírálás esetén hamarosan meg is valósíthatjuk mindezt. Én azt gondolom, hogy ez jelentősebb rezsimegtakarítással járna a beruházás és egy élhetőbb, barátságosabb környezet venne körbe bennünket.

  • Létrehozva: 2023. szeptember 5.