fő tartalom

Városunkban idén is megálltak a lovas zarándokok

Hírkép: Városunkban idén is megálltak a lovas zarándokok

Idén már hetedik alkalommal, ezúttal rekordszámú lovas hagyományőrző részvételével zajlott az az emléktúra, amely a Mohácsi csata hőseinek állít emléket.

A lovas zarándokokat Barta Endre alpolgármester fogadta a Béke tér közelében lévő emlékhelyen csütörtök délelőtt.

A lovas csoport minden évben II. Lajos seregének mintegy 200 kilométeres útvonalát járja végig lóháton Érdtől Mohácsig – ezen az útvonalon vonult végig a magyar királyi sereg 1526-ban, hogy aztán augusztus 29-én Mohácson összecsapjon a  török sereggel.

Idén már hetedik alkalommal járta be történelmi hagyományőrző lovas csoport az említett útvonalat. A zarándoklat gondolatát a Magyar Királyi Hadtörténeti Múzeum 1926-os kezdeményezése ihlette, ugyanis az intézmény akkori vezetője, Aggházi Kamil alezredes felhívására azokon a településeken, ahol a mohácsi csatába igyekvő II. Lajos király serege táborozott, emléktáblákat helyeztek el – innen is a túra célja: felhívni a figyelmet az emlékhelyek sorozatára és tisztelegni a katonák, a hősök előtt.

Városunkban idén is megálltak a lovas zarándokok

– A dunaújvárosiak is magukénak érzik már ezt az eseményt: kijönnek, megnézik a lovasokat, a lovakat, a korabeli viseleteket. Fő célja, hogy emléket állítsunk azoknak a katonáknak, hősöknek, akik próbálták a hazát megvédeni. Tisztában vagyunk azzal, hogy a nemzetünk nagy tragédiája ez, de ettől függetlenül a helytállás, a példamutatás egyik példája is, amire szeretnénk felhívni az emberek figyelmét. – mondta Varga Zsolt, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálat vezetője.

Az  idei évben rekordszámú lovas zarándok vett részt az eseményen: 18 történelmi hagyományőrző érkezett a Lajos kövekhez, akiket Barta Endre alpolgármester fogadott.

– Bízom abban, hogy akik ma itt vannak, azok az ifjak, akár 50 év múlva továbbviszik ezt a zászlót, és tovább nő a létszáma ennek a közösségnek, ápolva történelmünket. – mondta az alpolgármester.

 Városunkban idén is megálltak a lovas zarándokok

A lovas zarándokok Érdről indultak, megálltak Ercsiben, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Tolnán, Szekszárdon, Bátán és Dunaszekcsőn – ez a túra útvonala, amelyhez minden évben bárki csatlakozhat. A hagyományőrző lovas zarándokok nemzeti színű szalaggal övezték a Béke tér melletti emlékművet, majd útnak indultak a következő állomásig.

  • Létrehozva: 2023. szeptember 6.