fő tartalom

A használt olaj a lefolyó helyett a gyűjtőpontokra kerüljön!

Hírkép: A használt olaj a lefolyó helyett a gyűjtőpontokra kerüljön!

Városunkban még 2020-ban kezdődött a használt sütőolaj-gyűjtő program, jelenleg 16 helyszínen lehet leadni a használt étolajat. A kezdeményezés jól vizsgázik – egyre többen csatlakoznak a szervezett gyűjtéshez. Tegyen így, aki teheti!

Sokan nem is gondolnánk, hogy egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is képes elszennyezni – ezért kiemelten fontos, hogy a hétköznapokban a háztartásokban keletkezett használt sütőolajjal ne a lefolyóba landoljon. Mint Szabó Zsolt alpolgármester elmondta, a városvezetés kiemelt feladatának tekinti a környezettudatos magatartás erősítését:
– Már egész kicsi olajfolt hatalmas károkat okoz környezetben. Városunk levegőjének, vizeinek, talajának megőrzése és a következő generációknak történő átadása kiemelt felelősségünk. Ennek jegyében jár el a Rajta, Újváros! Egyesület és biztatunk mindenkit a környezettudatos gondolkodásra.

Éppen ezért már 16 helyszínen adható le a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj, emelte ki az alpolgármester, aki maga is elhozta a gyűjtőpontok egyikére az otthonában felgyülemlett használt olajat. Mint kiemelte, a még 2020-ban kezdett program jól vizsgázik – egyre többen csatlakoznak, és gyűjtik szelektíven a használt olajat: 
– Érdemes időt szánni az olaj szelektív gyűjtésére, hiszen amellett, hogy a környezetet kíméljük, egy élhetőbb, jobb várost hozunk létre, az oktatási – nevelési intézményeket is támogatják a lakók, minden leadott kilogramm után 25 forintot kapnak az intézmények. Mindemellett a használt olajat újrahasznosítják, biodízel üzemanyagot állítanak elő belőle. 

A használt olaj a lefolyó helyett a gyűjtőpontokra kerüljön!

A lakosságnak nincs más dolga, mint a a fenti címlistán fellelhető gyűjtőpontok egyikére nyitvatartási időben zárt PET palackban vagy befőttes üvegben elhelyezni a használt, kihűlt olajat. Fontos tudni, hogy a gyűjtőpontokat az elkerített udvar részekre, vagy a tálaló konyha melletti elkerített területen helyezték el oly módon, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá az edényekhez.

Egy kérés a végére: a használt sütőolaj elhelyezését minden esetben jelezzék az adott intézmény vezetőjénél – vagy csengessenek a portán!

  • Létrehozva: 2023. szeptember 11.