fő tartalom

Isten éltesse, Laci bácsi – kohómérnök-kántort köszöntöttek

Hírkép: Isten éltesse, Laci bácsi – kohómérnök-kántort köszöntöttek

A Dunaújvárosi Görögkatolikus Egyház emblematikus alakját, a Dunai Vasmű egykori kohómérnökét, dr. Mudra Lászlót köszöntötte Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő. A 90. születésnapját ünneplő szépkorú felesége, Lelkes Anna társaságában fogadta a város jókívánságait. 

A nehézipar szolgálatában

Dr. Mudra László 1933-ban született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Penészleken. 16 éves korától vasöntő szakmát tanult, segéd volt a MÁVAG Mozdony és Gépgyárban, közben elvégezte a technikumot, majd a Miskolci Egyetemen szerzett kohómérnöki diplomát 1959-ben, majd a Közgazdasági Egyetemen doktori címet, kandidátusi tudományos fokozatot. 
A Miskolci Egyetem után a Dunai Vasműben helyezkedett el, és egészen 1991-es nyugdíjazásáig itt dolgozott, ahol megjárta a ranglétrát: volt hengerész, művezető, műszakos üzemvezető, vezető technológus, termelési, szervezési és számítástechnikai főosztályvezető és a Hideghengermű gyáregységének vezetője is. 
Nyugdíjazása után két évtizeden át az akkor még Dunaújvárosi Főiskolán vállalkozás-szervezést oktatott, amelynek témaköréből tankönyvet is írt. 

Isten éltesse, Laci bácsi – kohómérnök-kántort köszöntöttek

Gazdag egyházi életút

Bár városunkban sokan a Dunai Vasműből és a főiskoláról ismerik, dr. Mudra László a Dunaújvárosi  Görögkatolikus Egyház kiemelt alakja is. A görögkatolikus lelkiséget és a ruszin identitástudatot egész életében vitte magával. Munkája mellett Máriapócson elvégezte a kántorképzőt, kezdeményezte és segítette az önálló Dunaújvárosi  Görögkatolikus Egyházközség alapítását, amely 2002-től működik  Székesfehérvár és Százhalombatta fíliákkal együtt. 
2010-ben közreműködött a ruszin nemzetiségi önkormányzat megszervezésében, amelynek ő volt az első elnöke. 
Mindennapjai ma már csendesen, sok imával telnek. Leginkább rádiót hallgat, azt mondta: ebből mindent megtud, ami a világban történik. Szerető család veszi körbe: négy gyermeke és öt unokája van. 
90. születésnapját fiával, feleségével, unokáival és tágabb családjával ünnepelte a jeles alkalomból a Dunaújvárosi Görögkatolikus Plébánia kertjében. 

Isten éltesse – erőben, egészségben!

  • Létrehozva: 2023. szeptember 12.