fő tartalom

Megújult a tanmedence: önállóan fűthető, saját vízkezelési rendszere lett

Hírkép: Megújult a tanmedence: önállóan fűthető, saját vízkezelési rendszere lett

A nyár utolsó heteiben felújítás miatt zárva volt a Fabó Éva Sportuszoda tanmedencéje. Az elvégzett munkálatoknak köszönhetően most megújult a medence fűtési és vízkezelési rendszere. A beruházás ötvenmillió forintba került.

A Fabó Éva Sportuszoda néhány évvel ezelőtti felújítására közel hárommilliárd forintot költött az akkori városvezetés. A mai üzemeltetők olyan sokszor elmondják, hogy de jó lett volna, ha ebből a bődületes összegből az uszoda gépészeti felújítására is sor került volna. A szakemberek úgy fogalmaznak, hogy a saját lakásunk nagy felújítását is a vezetékek cseréjével szoktuk kezdeni. A vezetékek cseréjével. Aztán festünk, meg csempézünk. A dunaújvárosi uszodában nem így történt. Így aztán azóta is, folyamatosan hozzá kell nyúlni a vezetékekhez, a csőhálózathoz. Olyan vezetékek is vannak még, amiket 1975-ben építettek be.

Ez megközelítőleg ötven éve történt

Most a tanmedence felújítása, egész pontosan gépészeti felújítása 50 millió forintba került. Mezei Zsolt alpolgármester szerint ezeket a felújítási munkálatokat legfeljebb halogatni lehet, persze csak egy ideig:

– Ezt a medencét 1975-ben adták át és a négy évvel ezelőtti felújítás során sajnálatos módon a gépészeti rendszer cseréje elmaradt. Ezeket a munkákat nekünk kell elvégeznünk és most a tanmedence felújítására 50 millió forintot kellett költenünk. Különválasztottuk a nagymedencétől, külön kezeljük a vizét, külön vegyszerezzük és külön kezeljük a hőfokot. Ez a beruházás azt jelenti, hogy a tanmedence önálló medenceként működik, saját fűtéssel, saját vízkezeléssel, vagyis a babák és a kisgyerekek sokkal higiénikusabb környezetben használhatják mostantól.

És még nincs vége

Egy hárommilliárdos beruházás után nem sokkal nem lenne illendő felújításról beszélni, de hát ezt tesszük és Mezei Zsolttól azt is megkérdeztük, hogy várhatóan mi lesz a következő felújítási feladat:

– Folyamatban van a nagymedence hasonló felújítása. Ezek ugyan nem látványos munkálatok, hiszen nem látszanak, de annál fontosabbak. A négy évvel ezelőtti nagy felújítás során a nagymedencéhez tartozó csövek egy részét ugyan kicserélték, de olyan silány minőségben, hogy most hozzá kell nyúlnunk és tisztességesen meg kell csinálnunk. Azon dolgozunk, hogy minimalizáljuk a technikai problémákat és gépészetileg, energetikailag a lehető legjobbak és leghatékonyabbak lehessünk.

Az elmúlt időszakban egy sor olyan beruházást, felújítást végeztek el a szakemberek, amivel az uszoda fenntartása, működtetése gazdaságosabb lett. Bízunk abban, hogy az őszi-téli szezon semmilyen meglepetéssel nem szolgál majd és egy „unalmas” üzemeltetési időszaknak nézünk elébe. 

  • Létrehozva: 2023. szeptember 27.