fő tartalom

Négy évtized a védőnői hivatásban

Hírkép: Négy évtized a védőnői hivatásban

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: ezúttal a védőnői hivatásban négy évtizedet eltöltött Parrag Istvánné Marika nénit köszöntötte a város vezetése. Barta Endre alpolgármester és Tóth Kálmán önkormányzati képviselő otthonában látogatta meg a születésnapost.

– Csupán csak 40 évig voltam védőnő – kezdi nevetve Parrag Istvánné Marika néni, aki nemrégiben ünnepelte 90. születésnapját. Ez alkalomból Barta Endre alpolgármester és Tóth Kálmán önkormányzati képviselő látogatta meg otthonában. A 90 éves ünnepelt egyik gyermeke társaságában fogadta a városvezetés jókívánságait, és mesélt a kezdetekről.

Négy évtized a védőnői hivatásban

– Hatgyermekes családba születtem 1933-ban Tompán. Szegeden végeztem a védőnőképző intézetben, majd 1956-ban kerültem Dunaújvárosba. Itt az Újtelep volt az én területem: hozzám tartozott az Újtelep, Sándorháza, Szedrespuszta, Pálhalma, a laktanya környéke, a Szalki-sziget és az egész Pentelei rész. Egyedül csináltam, és hol gyalog, hol biciklivel jártam a gyermekekhez, akikből volt bőven akkoriban: egy hónapban 140-150 csecsemő született, heti négy tanácsadásom volt. Emlékszem, amikor Pálhalmára mentem biciklivel, valaki mindig jött kocsival, megállt, megkérdezte: Marika néni, Pálhalmára megy? És akkor feltette a kocsira a biciklit, és elvitt – nosztalgiázott Marika néni.

Azt mondta: bár 90 éves elmúlt, egyáltalán nem beteg, jól bírja az éveket. Elmegy a piacra, bevásárol, kertészkedik, igazán aktív hétköznapokat él. Két gyermeke, egy testvére, négy unokája és négy dédunokája van, akik gyakran látogatják.

  • Létrehozva: 2023. november 2.