fő tartalom

Vége a Modern Városok Programjának – úszik a külső medence újraépítése is, csak egy hajszálnyi esélyünk maradt

Hírkép: Vége a Modern Városok Programjának – úszik a külső medence újraépítése is, csak egy hajszálnyi esélyünk maradt

Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy a kormányzat véget vet a Modern Városok Programjának, ami más megyei jogú városokhoz hasonlóan Dunaújvárost is hátrányosan érinti, több beígért, illetve szerződésbe foglalt fejlesztést, beruházást nulláz le. Az egyik legfájóbb, az uszoda külső medencéjét érinti. A következményekről Szabó Zsolt alpolgármester tartott sajtótájékoztatót.

A kormányzat mostani döntését a megváltozott gazdasági és politikai környezettel indokolja. És bár 2016-ban, amikor maga Orbán Viktor, itt Dunaújvárosban írta alá szerződést, még meg is jegyezte, hogy: „Ez egy szerződés. Tehát mindent, ami benne foglaltatik, meg kell csinálni – az első betűtől az utolsóig!" Nos, a Magyar Közlöny legfrissebb száma véget vetett az eredeti terveknek és felülírta még a szerződést is. Ezzel pedig elúszhat az uszoda külső medencéjének felújítása is. Nem véletlen, hogy Szabó Zsolt alpolgármester ennek a bizonyos medencének a széléről tartott sajtótájékoztatót és fejtette ki álláspontját:

– A város egyik ikonikus helyszínén vagyunk, aki itt nőtt fel, annak minden bizonnyal rengeteg uszodás és kinti medencés emléke van. Ez a medence már évek óta katasztrofális állapotban van, teljesen fel kell újítani, gyakorlatilag újraépíteni. Dunaújváros Önkormányzata és a Magyarország Kormánya megállapodást kötött arra, hogy ezt a külső medencét megépítjük. Önkormányzatunk betartotta a maga vállalását, elvégeztük a szükséges feladatokat, előkészítettük a beruházást. A forrás megérkezett az önkormányzat számlájára, ugyanakkor kormányzati engedély hiányában nem tudtuk azt felhasználni. Most pedig ott tartunk, hogy a kormány nem állja a szavát és a Modern Városok Program megszüntetésével elveszik ezt a medencét a dunaújvárosiaktól. Ezt a Rajta, Újváros! Egyesület városvezetése nem engedi. Éppen ezért polgármester úr rendkívüli közgyűlést hívott össze, ahol kezdeményezzük a kormányhatározat alóli felmentést és elindítjuk ennek a hivatalos folyamatát.

Szabó Zsolt szerint a külső medence elmaradó felújítása veszélyeztetné a városi vízisport életet, az érintett egyesületek (búvárúszás, úszás, vízilabda) működését, a sportolók felkészülését és versenylehetőségeit, tehát minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy a beruházás megvalósulhasson:

– A Modern Városok Programot a kormányzat fűnyíró elvet követve valamennyi érintett városban egy tollvonással leállította. Ez Dunaújváros esetében 4 beruházást érint. Számunkra a legfájóbb ennek a medencének a felújítása. Mi továbbra is készen állunk arra, hogy ez a beruházás megvalósuljon és azt kérjük a kormánytól, hogy tartsa be az ígéretét.

­Szabó Zsolt elmondta még, hogy a projekt egyes részeire már megítélt források elkülönített számlára kerültek és jelenleg is ott vannak, ezért amennyiben visszavonnák azokat, az a város pénzügyi helyzetét nem befolyásolná.

A november 9-ei rendkívüli közgyűlés elfogadta azt a javaslatot, hogy Dunaújváros az uszoda külső medencéjének újraépítése érdekében, a rendelet alkalmazása alól felmentési kérelmet juttasson el az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium részére, kérelmezve a rendelet hatálya alóli felmentést, kérelmezve a kivitelezés megindítását.

  • Létrehozva: 2023. november 9.