fő tartalom

Közlemény a a választókerületi beosztás módosításáról

Hírkép: Közlemény a a választókerületi beosztás módosításáról

A helyi választási irodák vezetőinek a választási eljárásról szóló törvényben foglaltak szerint 2023. november 30-ig kell elvégezniük a települési egyéni választókerületi beosztás felülvizsgálatát és szükség esetén módosítását. 

Az egyes választókerületek határait a törvény szerint az adott település jegyzője állapítja meg, aki egyben a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője is.

A törvény szerint a választókerületek kialakításánál úgy kell eljárni, hogy a választókerületek választópolgárainak létszáma közel azonos legyen, és az adott település egyéni választókerületi létszám átlagától az eltérés mértéke az egyes választókerületekben ne haladja meg a 15 százalékot.

Városunk esetében az egyéni választókerületek száma 10, a választásra jogosultak száma 2023. szeptember 1. napján összesen 35.282 fő. A jelenlegi egyéni választókerületi beosztás városunkban 2010-ben került kialakításra és mindeddig nem került módosításra.

Dr. Molnár Attila jegyző úr a törvényes határidőn belül elvégezte az egyéni választókerületek törvényben rögzített felülvizsgálatát és megállapította, hogy időközben a választókerületek választói létszáma oly módon változott, hogy két választókerületben a választásra jogosultak létszámának eltérése az átlagtól nagyobb, mint 20 százalék, három választókerületben pedig 15 százalék, ezért  törvényes kötelezettsége alapján elvégezte az egyéni választókerületek kialakítására vonatkozó, szükségessé vált módosításokat. Döntése meghozatalát megelőzően kikérte a Helyi Választási Bizottság (HVB)  véleményét, amely az egyéni választókerületek kialakítására vonatkozó tervezetet 2023. november 23-i ülésén megvitatta, és azzal - egyhangúlag - egyetértett.

A Helyi Választási Iroda vezetőjének határozata ellen a határozat közzétételének időtartama alatt (2023. december 13. napjáig) bírósági felülvizsgálati kérelem nyújtható be.

A határozatot, és annak részletes indoklását, valamint az új választókerületi határok térképes megjelenítését az alábbi linken érhetik el:

https://valasztas.dunaujvaros.hu

 

  • Létrehozva: 2023. november 28.