fő tartalom

Emelkednek a jövedelemhatárok, többen juthatnak szociális támogatásokhoz

Hírkép: Emelkednek a jövedelemhatárok, többen juthatnak szociális támogatásokhoz

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat, majd nyílt ülésen negyvenhárom, illetve zárt ajtók mögött további három témát tárgyalt meg a testület.

Az idei évi "Dunaújváros Egészségügyéért” díjat Dr. Kercsó Anca Nicoleta, a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Dunaújváros Ideggyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa vehette át. A díjátadás után pedig már normál menetben folyt a testületi munka.

Emelkednek a jövedelemhatárok, többen juthatnak szociális támogatásokhoz

Már hagyomány, hogy az év utolsó közgyűlésén ünnepi műsorral készülnek a képviselő testület részére, idén a Móricz Zsigmond Általános Iskola diákjainak kórusa adott műsort.

Emelkednek a jövedelemhatárok, többen juthatnak szociális támogatásokhoz

 

Rendeletek, módosítások

Pintér Tamás polgármester a közgyűlés elején arról tájékoztatott, hogy Dr. Jobbágy Lajos főigazgató a hónap végével távozik a dunaújvárosi kórház éléről. A városvezető szerint Jobbágy doktor a legnagyobb szaktudással végezte vezetői munkáját, amiért köszönet jár neki, utódjának pedig jó munkát kívánt.

Több helyi rendeletet módosított a közgyűlés, a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló rendeletet is, amely az egyes szociális támogatási formák jogosultsági feltételként meghatározott jövedelemhatárok megemelésére irányult. A jelenlegi magas megélhetési költségek csökkentésének elősegítése érdekében a helyi lakásfenntartási támogatás, a gyógyszerköltség támogatás, az időskorúak támogatása, az időskorúak rezsitámogatása, az étkezési-ruházati támogatás, és a gyermeknevelési támogatás tekintetében a jogosultsági feltételként szereplő jövedelemhatárt megemelte a közgyűlés, ezzel pedig az Önkormányzat a korábbinál jobban hozzá tud járulni a rászoruló személyek, illetve családok anyagi terheinek csökkentéséhez. Az egyes jövedelemhatárok emelésének következtében a jogosultak köre szélesedik.

Motyovszki Mátyás képviselő képviselői indítványát elfogadta a testület, módosítja rendeletét azon célból, hogy a veterán (szenior) korosztályú sportolókat elért eredményeik alapján az önkormányzat a 2024-es évtől kezdően jutalomban részesíthesse.

Úgy határozott a közgyűlés, hogy valamennyi önkormányzati intézményben dolgozó béren kívüli juttatását január 1-től április 30-ig nettó 10 ezer forint/hó, május 1-től december 31-ig nettó 15. ezer forint/hó értékben állapítja meg. Ez összességében 157 millió forintos tételt jelent a város jövő évi költségvetésében.

Intézményi színtéren, közösségi fronton

Szabó Zsolt önkormányzati képviselő, képviselői indítvánnyal élt annak érdekében, hogy a Kallós Dezső utcában lévő lakóépületeken jelentkező repedések további, újabb megjelenését a vízelvezetés korrekt kialakításával és forgalom lassító berendezések (fekvőrendőr) átépítésével nagymértékben mérsékelni, illetve megakadályozni lehessen.

Új álláshelyet engedélyezett a közgyűlés az Intercisa Múzeum számára, megemelte a Zengő-Bongó Bölcsőde jelenlegi 78 férőhelyszámát – 48 férőhellyel – 126 férőhelyre. Ezzel párhuzamosan emelte a bölcsőde szakmai létszámát is, 8 fő kisgyermeknevelő álláshellyel, valamit 2 fő bölcsődei dajka álláshellyel.

Közügyek, közfeladatok, közterületek

A közgyűlés döntése szerint városunk köztisztasági vállalkozási keretszerződést köt a DUNANETT Nonprofit Kft-vel. Ugyancsak döntött a közterületi hulladékgyűjtő edények és kosarak ürítésére vonatkozó vállalkozási keretszerződésről, valamint a város közterületén végzett közfeladatok ellátásához szükséges konténerek és zsákok biztosítására vonatkozó keretszerződés megkötéséről. Jóváhagyta a közgyűlés a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel kötött kontraktust, és a Dunaújvárosi Köztemetőben jelenleg lezárt VII-es parcella újbóli megnyitásáról is döntöttek a képviselők.

Távhő, hitel

Jóváhagyta a testület a DVG Zrt. jövő évi belső ellenőrzési tervét, döntöttek a képviselők a távhőszolgáltatással ellátott létesítmények távhőellátásának biztosítására szolgáló közszolgáltatási szerződés módosításáról, és garanciavállalásról is a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. által kötendő forgóeszköz hitelszerződéshez. A DVG a távhőszolgáltatási feladata ellátása finanszírozásához kíván 2.5 milliárd forint összegű forgóeszköz hitelszerződést kötni.

Zárt ülésen három tétel

A zárt ajtók mögött is fontos döntések vártak a közgyűlési képviselőkre, döntés született a "Pro Cultura Intercisae" díj adományozásáról, valamint a Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros, továbbá a Dunaújvárosi Óvoda intézményvezetője illetményváltozásának elfogadásáról is.

  • Létrehozva: 2023. december 19.