fő tartalom

Megint az önkormányzatokon spórolnak, avagy folytatódik a tisztességtelen játszma

Hírkép: Megint az önkormányzatokon spórolnak, avagy folytatódik a tisztességtelen játszma

Ha az önkormányzatok haderőfejlesztéssel foglalkoznának jutna pénz mindenre, de mivel „csak” közfeladatokat látnak el, úgy néz ki ismét cudar év vár az önkormányzatiságra, a kormányzat ugyanis egyre látványosabban kivonul a helyi közügyek finanszírozásából. Ez minden önkormányzatot érint. Természetesen Dunaújvárost is. Szabó Zsolt gazdasági alpolgármestert kérdeztük lehet-e már számszerűsíteni?

A kormányzat átszámolta a bevételeit és összehasonlította a kiadásokkal, és kiderült, hogy korábban rosszul számolt, azaz nem teljesültek a hiánycélok, hatalmas a költségvetési hiány, vagyis költségeket kell csökkenteni.  A Fidesznek szinte magától adódik a megoldás, az önkormányzatokon kívánnak spórolni.

Tovább szorítják az önkormányzatok nyakát

Talán még sokan emlékeznek a rendszerváltás hajnalán milyen reményekkel vágtunk neki az önkormányzatiságnak, mennyi minden volt abban a mondatban, hogy: mi fogjuk eldönteni mi történik majd a városunkban, mire költünk, mit fejlesztünk? Egyszerűnek hangzott, valójában bonyolult dolog ez, mégis sok minden a finanszírozáson múlik. És bár nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az állam pénze is a mi pénzünk, egy idő után már annak is örültek a települések, ha az egyébként kötelező feladataikra kaptak elég állami normatívát. Mert ma már ezt sem kapják. Nem, hogy inflációkövetés nincs, hanem rekord alacsony szintre csökken az állami finanszírozás az önkormányzatok irányába.

Mínusz 460 millió forint

A legújabb kormányzati elképzelés szerint befagyasztják az önkormányzati feladatokra juttatott forrásokat az idei szinten. Hogy ez mit jelent számunkra és hogyan érinti Dunaújváros költségvetését, azt Szabó Zsolt gazdasági alpolgármestertől kérdeztük

– Hogyan érint minket? Nagyon rosszul. És már azt sem tudom, hogy jó hír, vagy sem, de ez minden önkormányzatot érint - fideszest és ellenzékit is -, hogy csökken a települések normatív támogatása. És szeretnék még egy esetleges tévhitet eloszlatni, az önkormányzati támogatás nem egy kegy, vagy nem egy lehetőség, vagy érdem. Ez az önkormányzatok alapvető, törvényben meghatározott kötelező feladataihoz nyújtandó állami finanszírozást jelenti. Nos, ez a normatív támogatás fog a mi esetünkben csökkenni. Ennek következtében idén mintegy 460 millió forinttal kevesebb összeggel kell számolnunk.

Mi a megoldás? Van-e kiskapu?

Badarság azt hinni, hogyha fideszes vezetés van egy településen, akkor oda több forrás jut. Az Orbán kormány ugyanúgy elveszi a támogatást a fideszes vezetésű városoktól is. Ők azt kapják jutalmul amit mások büntetésül.   A lobbiról Szabó Zsoltnak valami egészen más is eszébe jutott:

– Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő megválasztása előtt azt mondta, hogy majd mennyit fog lobbizni a városért. Hát, focira valóban összelobbizott 150 milliót, meg elmondása szerint ideirányította a Szerencsejáték Zrt. egyik játszóterét is. Mondjuk az jött magától is. Csak azt akartam ezzel mondani, hogy képviselő úr nem sok mindent tudott felmutatni. Ha pedig az állami fenntartású intézmények állapotát, pl. a kórházunk liftjeit, illetve azok működésképtelenségét nézzük, akkor mit is várhatnánk a politikai lózungokon felül?

Mondok példát. Hiába hoz valaki pénzt EU-s forrásból egy új bölcsőde építésére, ha aztán annak üzemeltetésére, fenntartására, az ott dolgozók béreire már nem jut a normatívából, mert kevés. Egyre kevesebb.

Ki kell gazdálkodni, a dunaújvárosiak nem érezhetik meg

A mínusz 460 millió forintra valamilyen választ kell adni a városi költségvetés tervezésekor. Szabó Zsolt szerint ezt az összeget ki kell gazdálkodni, nem érzékelhetik ennek hiányát a dunaújvárosiak:

– Ezt is meg kell oldanunk és meg is fogjuk oldani, ahogyan az elmúlt évek övön aluli kormányzati intézkedéseire is mindig volt válaszunk. Marad a felelős gazdálkodás, maradnak a közvetlen EU-s források. Itt már jócskán vannak sikereink, folytatjuk azt a munkát, amit korábban megkezdtünk és a terveinket valóra váltjuk, az idén is parkolókat építünk, úthálózatot fejlesztünk és megőrizzük gondoskodó, szociálisan érzékeny politikánkat. És sajnos ennek az egész történetnek van egy szomorú üzenete is: az Orbán kormánynak szinte bármi fontosabb, mint áldozni a bölcsődékre, óvodákra, közvilágításra, helyi utakra, közétkeztetésre, köztisztaságra, egészségügyre, könyvtárakra, szociális- és gyermekjóléti szolgáltatásokra, szociális bérlakásokra,  és még számtalan egyéb helyi közügyre. 

 

 

 

  • Létrehozva: 2024. január 12.