fő tartalom

A Pentelei Kéknefelejcs Hagyományőrző Népdalkör öregbíti a város hírnevét

Hírkép: A Pentelei Kéknefelejcs Hagyományőrző Népdalkör öregbíti a város hírnevét

Helyben is, a térségben is öregbíti a város és Pentele jó hírét a kórus; most bekerült a Települési Értéktárba, amelynek bizottságát még 2016-ban hozta létre a közgyűlés. Gratulálunk!

A testület keddi ülésén egyhangúlag elfogadta a népdalkör értéktárba történő felvételét – és az is szóba került, hogy egészen május végéig várják a további lakossági javaslatokat a bővítésre.

"... rengeteg kincset, értéket rejt ez a város"

A bizottság feladata a helyi értékeket tartalmazó gyűjtemény létrehozása, legyen szó a város szempontjából meghatározó jelentőségű szellemi termékről, tárgyról, kulturális alkotásról, hagyományról, jelképről vagy természeti értékről.
Az értéktárba bekerült a Pentelei Kéknefelejcs Hagyományőrző Népdalkör kulturális örökség kategóriában – erről a Települési Értéktár Bizottság (TÉB) keddi ülésén döntött. 
 Az értéktár újabb, a lakosság által javasolt eleméről Barta Endre, humán ügyekért felelős alpolgármester így vélekedett: 
– Már nagyon sokszor kiemeltem korábban is: rengeteg kincset, értéket rejt ez a város, és az értéktár – ahogyan a nevében is benne van – Dunaújváros értékeit gyűjti össze, és veszi listába időről időre. Ez a lista most a Pentelei Kéknefelejcs Hagyományőrző Népdalkörrel bővült, amely méltán került települési értékeink közé. Az értéktárral, annak folyamatos bővítésével a célunk az, hogy a jövő generációjának is megmutassuk: Dunaújvárosban van mire büszkének lennünk.

A Pentelei Kéknefelejcs Hagyományőrző Népdalkör öregbíti a város hírnevét

Elismert közösség

A jeles alkalomból Barta Endre alpolgármester, és Orosz Csaba önkormányzati képviselő gratulált a Penteléért Oklevéllel kitüntetett dr. Horváthné Lázár Gabriella pedagógusnak, aki a népdalkör szakmai irányítója hosszú évek óta. 
Orosz Csaba elmondta: rendkívül büszke a népdalkörre, amelynek tagjai töretlen lelkesedéssel ápolják a pentelei hagyományokat, évente több alkalommal adnak műsort Dunaújvárosban és környékén, így öregbítve a város hírnevét. 
A Pentelei Kéknefelejcs Hagyományőrző Dalkört 2007. április 5-én, a település ezeréves fennállásának alkalmából az azóta Pro Pentele díjjal (2015) kitüntetett Szabó Terézia alapította, és vezette 2022-ben bekövetkezett halálig. A dalkört a Pentele Sport, Kulturális és Hagyományőrző Egyesület tagjai alkotják, az egyesület elnöke: a "Pro Cultura Intercisae" és "Dunaújváros Ifjúságáért" díjas Szabó Tamás. A dalkör vezetője Fáncsikné Hamar Éva adjunktus, a közösség szakmai munkáját dr. Horváthné Lázár Gabriella irányítja. Az énekkar elsősorban pentelei és magyar népdalok, továbbá Bartók- és Kodály-művek megszólaltatását, megőrzését tűzte ki célul. A településen magyar, sváb, horvát és szerb népcsoportok élnek. Ennek köszönhetően a település zenei kultúrájában szláv zenei elemek is felfedezhetők. 

Nyitott az értéktár kincsesládája!

Továbbra is várják a lakosság javaslatait annak érdekében, hogy Dunaújváros Települési Értéktára újabb elemekkel gazdagodhasson. Írásban bárki javaslatot tehet, a jelölést azonban a kiválasztott érték, közösség bemutatásával kell indokolni. 
A soron következő listába kerüléshez május 31-ig várják a felterjesztéseket a peter.kata@dunaujvaros.hu e-mail címre.

Szívből gratulálunk a népdalkörnek az értéktárba kerüléshez!

  • Létrehozva: 2024. február 5.