fő tartalom

Újabb, közvetlen európai uniós forrásra pályázik városunk

Hírkép: Újabb, közvetlen európai uniós forrásra pályázik városunk

A közvetlenül elnyerhető európai uniós források kiaknázása érdekében Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának szándékában áll további pályázatok benyújtása

A februári közgyűlés tárgyalta és elfogadta, az URBACT Program felhívását, amely lehetőséget kínál európai városok számára, hogy a 2016-2023 időszakban megvalósított városi innovatív programok legjobb gyakorlati megoldásait átvegyék és a helyi viszonyokhoz igazítsák. Azok a városok, amelyek korábban URBACT-projektet hajtottak végre, vezető partnerként léphetnek fel. Dunaújváros ilyen partner.

URBACT Innováció Transzfer Hálózatok létrehozása

Az URBACT Program küldetése, hogy lehetővé tegye a közreműködő városok számára, hogy együttműködjenek és integrált megoldásokat dolgozzanak ki a városi kihívásokra, hálózatépítés, egymás tapasztalataiból való tanulás, a tanulságok és a jó gyakorlatok azonosítása és integrálása révén. Az Önkormányzat a munkaerőpiaci stabilitást, a város vonzerejének növelését és beruházások ösztönzését, várost érintő társadalmi-gazdasági kihívásokra és csökkenő népességre történő megoldáskeresést, az idősek életminőség javítását célzó projektekre igyekszik koncentrálni. Mivel partnerségről van szó, a projekt konkrét céljainak kijelölése a partnerkeresési folyamat végén zárul le.

Számunkra ez sokkal több, mint lehetőség

A közgyűlési döntés után Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester méltatta a pályázati lehetőség fontosságát:
– Barátokkal teli Európa és lehetőségek: ezt jelentik számunkra a közvetlen európai uniós források. Nemrég döntöttünk már arról, hogy egy Urbact nevű pályázaton indulunk, ahol aztán nyertünk és vezető partnerként, egy konzorcium élén Dunaújvárosban próbáljuk élhetőbbé tenni a lakók mindennapjait. A mai döntéssel lehetőségünk nyílt arra, hogy egy másik Urbact projektben is részt vegyünk. Ennek a pályázatnak köszönhetően más városok jógyakorlatait megtanulva tudjuk majd fejleszteni Dunaújvárost, legyen szó akár a munkaerő megtartásáról, élhetőbb város kialakításáról, a szociális hálónk fejlesztéséről, vagy arról, hogy jobb, profibb módon tudjunk gondoskodni az idősebb polgártársainkról.

Szemben a kormányzati széljárással

Szabó Zsolt polgármester elmondta, hogy ezen a pályázaton 550 ezer eurót lesz lehetőségünk elnyerni, és a programban un. vezető partnerként veszünk majd részt:
– Amíg a kormány lábbal tiporja az önkormányzatok szabadságát és harcot hirdetett az Európai Unióval szemben, addig ezek a közvetlen európai uniós források hatalmas lehetőséget jelentenek városunk fejlődése, fejlesztése szempontjából. Nincs lassan olyan közgyűlés, ahol ne döntenénk egy újabb, hasonló pályázatról, és továbbra is folytatni fogjuk ezt a munkát, azért, hogy közösen, szívvel tudjuk fejleszteni Dunaújvárost.

  • Létrehozva: 2024. február 20.