fő tartalom

Célunk egy élhetőbb, modern város

Hírkép: Célunk egy élhetőbb, modern város

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett kedden délután Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

A Városházán tartott megbeszélés után a Fenntartható Városok programról, a most kibontakozó együttműködésről beszélt Szabó Zsolt alpolgármester:

– Aki egy kicsit is ismer, az tudja, hogy számomra mennyire fontos a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés, a zöld program. Erről tárgyaltunk Bartuszek Lillával, a Fenntartható Városok alapítójával. Ez az a szerveződés, amely igyekszik felmérni és elemezni, hogy a programban résztvevő városok milyen erőforrásokkal rendelkeznek, mik a prioritásaik, hogy azután egy közös munka során javaslatok születhessenek a fenntarthatósági átmenet elősegítése céljából.

Ennek az előkészítő munkának lesz majd fontos állomása a Fenntartható Városok éves konferenciája idén szeptemberben, majd egy országos önkormányzati szövetség, az Élhető Települések Országos Szövetsége megalapítása 2025-ben. Szabó Zsolt arról is beszélt, hogy mik a legfontosabb stratégiai céljai ennek az együttgondolkodásnak,

– Elsősorban a városi gazdaság erősítése és a helyi foglalkoztatási környezet stabilizálása. Aztán az épített környezet klímabarát és okos fejlesztése. Harmadrészt a települési és természeti környezet fenntartható fejlesztése, és végül a helyi közösségek megerősítése és a társadalmi integráció elősegítése. Természetesen ezek a stratégiai célok olyan konkrét részcélokra bonthatók, mint például az innovatív gazdaságfejlesztés, a digitális átállás, a helyi adottságokra épülő logisztikai fejlesztések, a közlekedési infrastruktúra fenntartható, környezetbarát átalakítása, a települési zöldterületek fejlesztése, a környezeti károk kiküszöbölése. De említhetném akár a klímaváltozás helyi mérséklését is a környezeti ökoszisztéma védelme érdekében, vagy akár a helyi kulturális közösség erősítését, a lakosság kötődésének erősítését.

Szabó Zsolt szerint a végcél egy prosperáló, zöldülő, megtartó és kiszolgáló város megteremtése. A gazdasági alpolgármester arról is beszélt, hogy a Rajta Újváros városvezetése nyitott valamennyi kezdeményezésre, amely a fenti célokat és végső soron egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja. Éppen ezért városunk örömmel kapcsolódik be a Fenntartható Városok most kibontakozó együttműködésébe.   

  • Létrehozva: 2024. március 19.