fő tartalom

Döntött a közgyűlés: minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat!

Hírkép: Döntött a közgyűlés: minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat!

Összesen 49 témát tárgyalt csütörtökön a város március havi közgyűlése. A napirendek között természetesen nagyon sok fontos téma szerepelt, az egyik mindenképpen kedvezményes buszbérlet bevezetéséhez kapcsolódott.

A városüzemeltetést számos témában érintette a csütörtöki közgyűlés, ám a legtöbbeket érdeklő és érintő döntés mindenképpen az a javaslat bizonyult, ami minden dunaújvárosinak jelképes összegért biztosítja a buszközlekedést Dunaújvárosban.

Kedvezményes buszbérlet

Korábban már jelezte a Rajta, Újváros! Egyesület városvezetése, hogy az idei évben minden dunaújvárosi lakosra kiterjeszti a kedvezményes buszbérlet lehetőségét. Ez a téma sürgősségi eljárással került most a közgyűlés elé, amit meg is szavazott a testület. A döntésről Pintér Tamás polgármester adott tájékoztatást:

– 2019-ben olyan Dunaújvárost szerettünk volna, ahol színvonalas a tömegközlekedés, és mindenki számára elérhető áron van. A helyi buszközlekedés költségei az elmúlt években a többszörösére növekedtek az emelkedő üzemanyagárak és bérek miatt. Míg 2018-ban az önkormányzat 260 millió forintot fizetett a Volánnak a veszteségek miatt, addig tavaly már 700 millió forint körüli volt ez az összeg. Ha nem lenne önkormányzati támogatás és a dunaújvárosiaknak a valódi költségeket kellene megfizetniük, 1100 forint lenne a vonaljegy, 23 ezer forint a felnőtt és 16 ezer forint a diák és nyugdíjas havi bérlet. De mint mondtam: nemcsak a buszközlekedés színvonalának emelését, hanem annak alacsony árát is célul tűztük ki. Épp ezért 2023 májusában bevezettük az 1200 forintos éves diák és nyugdíjas bérletet. Ígéretünkhöz híven hamarosan valamennyi dunaújvárosira kiterjesztjük a jelképes árú bérlet lehetőségét, hogy idén már ne csak a tanulóink és a nyugdíjasaink utazhassanak jelentős kedvezménnyel, hanem minden dunaújvárosi lakos: nekik 150 forint lesz majd a havi bérlet ára a helyi járatokra.

Városüzemeltetési feladatok

Közel ötven millió forintba kerül a városnak Délivárosi út és a Lokomotív utca térségében található, közel 3000 köbméter illegálisan lerakott hulladék elszállítása. Pintér Tamás polgármester korábban büntető feljelentést tett ismeretlen elkövető ellen, ám a nyomozás nem járt eredménnyel, így az ingatlan tulajdonosát, vagyis a várost terheli az elszállítás feladata és költsége.

Döntött a közgyűlés, hogy a város több területén is zúzottkő burkolatú sétányokat épít, illetve újít fel, indokolt helyekre forgalomkorlátozó oszlopokat helyez ki. A kemping területén található különálló vizesblokk épületek felújításra kerülnek.

Döntött arról is a közgyűlés, hogy a Mondbach kúria rekonstrukciójához kapcsolódó, a pályázattal nem érintett környezet rendbetételére külön összeget különít el és megrendeli a munkálatokat.

Új padok és kukák beszerzéséről is döntött a közgyűlés. Városunkban sok régi, rossz állapotú köztéri pad és hulladékgyűjtő edény található, melyeket javítani már nem lehet. Ezzel párhuzamosan a városlakók részéről sok igény érkezik új padok és kézi hulladékgyűjtő edények kihelyezésére, ezért a közgyűlés a városkép megújítása és a városlakók kényelme érdekében új közterületi bútorok beszerzéséről döntött. Az idei évben 30 hulladékgyűjtő, 30 pad és 3 kerékpártároló beszerzése történik meg.

Rendőrségi támogatás

Önkormányzatunk a tavalyi esztendőben közel 40 millió forinttal támogatta a dunaújvárosi térfigyelő rendszer éves működtetését, de ez az összeg nem lett teljes mértékben felhasználva, ezért kérte a kapitányság, hogy a megmaradt 19 millió forintot megkaphassák a városlakók megelégedésére szolgáló közbiztonság még hatékonyabb megteremtése érdekében, A kérést elfogadta a közgyűlés. Egyébként a város és a rendőrség közötti megállapodás szerint a térfigyelő rendszer 65 kamerával működik Dunaújvárosban, 24 órás megfigyelése mellett, 3 munkaállomáson.

Táncoló figurák szobor formában

Már 2022-ben elindult a városlakók részéről az a kezdeményezés, hogy a város tánckultúrája előtt tisztelegve egy új köztéri szobor készüljön. A kezdeményezés mellé állt Rohonczi ROHO István is, aki vállalta a műalkotás elkészítését. A szobor tervezett helyszíne a Bartók Színház és a Vasvári iskola közötti parkos rész. A szobor elkészítésének és elhelyezésének költségeit részben önkormányzati támogatás, részben pedig adományok fedeznék. A szakmai zsűri látta és támogatja az alkotást és a tervezett helyszínt is, a mostani közgyűlés is zöld utat biztosított a szobornak, illetve megszavazta a 3 millió forintos támogatást, így hamarosan új köztéri szoborral gazdagodik városunk.

  • Létrehozva: 2024. március 21.