fő tartalom

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

Hírkép: A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. Március 9-én, szombaton a Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat.

2019-ben azt mondta a Rajta, Újváros! Egyesület városvezetése, hogy újraszervezi és rendszeressé teszi a városban a lomtalanítást. Nos, azóta is és idén is úgy kezdődik az esztendő, hogy meg lehet szabadulni a felesleges lomoktól.

394 köbméter hulladék

Azt gondolná az ember, hogy idővel csak elfogy az a rengeteg szemét a spájzokból, kamrákból, erkélyekről, lépcsőházakból, pincékből és egyszer lesz majd egy lomtalanítási nap, amikor csak nézegetik egymást a szervezők és nem lesz pakolni és elszállítani való. A valóság ehhez képest az, hogy március 9-én a Békében szervezett lomtalanításon 394 köbméter szemét gyűlt össze. Megint rengeteg. Mezei Zsolt városüzemeltetési alpolgármester szerint változatlanul nagyon sok kidobni való rejlik még a háztartások környezetében:

– Nem fogynak a lomok a városban. Változatlanul azt tudom mondani, hogy elképesztő mennyiségek jönnek össze. Hogy szemléltessem, ha az előző évek mennyiségét összeadnánk, akkor a stadionunk csurig lenne már. Ma is azt látjuk, hogy folyamatosan jönnek a városlakók és hozzák a lomokat. De ez a helyes, ez a jó, így kell ennek lennie. 

Mezei Zsolt beszélt arról is, hogy az idei esztendőben történt egy kis változás a városi lomtalanítási rendszerben, alkalmazkodva a lakossági igényekhez. Egyes pincékben nagy mennyiségű hulladék halmozódott fel, ezért a közös képviselők külön konténert kérhetnek a Dunanett-től és adott időben elszállítják a hulladékot.

Nem fehérgalléros hozzáállás

A lomtalanításokon rendszeresen ott vannak az érintett körzetek önkormányzati képviselői, nem ritkán a többen is. Most is ott volt Motyovszki Mátyás és Szántó Péter is. Nem körzetük, nem lenne dolguk, hogy pakoljanak, de megteszik. És nem feltétlenül elvárható, vagy mondjuk úgy, nem megszokott a mai világban, hogy egy alpolgármester, egy önkormányzati képviselő a köz érdekében rendszeresen pakoljon, fizikai munkát végezzen. És mégis végeznek. Persze nem ördögtől való ez, csak nem sok ilyet látni. Aki pedig legyint, hogy kampány van, azért csinálják, azoknak csak annyi adalék, hogy ez évek óta így megy. És mindezt csak a teljesség kedvéért. Bár, egyes közösségi felületek hozzászólásait nézve, ez másoknak is feltűnt már.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A lakók igénylik

A lomtalanításon találkoztunk Tóth Kálmánnal is, akinek viszont körzete a Béke, és megkértük, hogy néhány percre hagyja abba a munkát és beszéljen velünk is:

– Aki tudja, az kocsival idehozza a lomokat, mi pedig segítünk kipakolni. De vannak olyanok is, akiknek segítség kell felhordani a kidobandó holmikat a pincéből. Dicsérem a hölgyeket is! Látom, hogy a lépcsőházakból nagy zsákokkal cipelik ide a szemetet, megyünk eléjük és igyekszünk kivenni a kezükből a zsákot, le a kalappal előttük! Én is kérem a közös képviselőket, ha úgy ítélik meg, hogy lépcsőházuknak szükségük van konténerre, beszéljenek a Dunanettel. A lomtalanítást természetesen folytatjuk, március 23-án megyünk Újtelepre, aztán szépen sorba a város minden területére. 

Orosz Csaba képviselőtől azt kérdeztük, annak ellenére, hogy több mint négy éve folyamatosan zajlik a lomtalanítás, hogy hogy nem fogy el a sok felesleges holmi a háztartások körül?

– Szerintem volt egy jó húsz év, hogy ezzel a problémával nem foglalkozott senki. Ennyi idő alatt rengeteg dolog halmozódott fel különböző helyeken. Régi bútorok, újságok, ruhák, olyanok, amiket annak idején sem a pincébe kellett volna levinni, hanem ki kellett volna dobni. Sokszor az van, hogy a korábbi lakó szemete is a pincébe maradt, egyfajta örökségül. Az egészben az a pozitív, hogy a lakók igénylik ezt a lomtalanítást, takarítást, a hétvégéjüket erre áldozzák, pakolnak, hogy tisztább legyen a lépcsőházuk, a pincéjük, hogy élhetőbb legyen a városunk. Köszönjük nekik!

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

 

 

  • Frissítve: 2024. március 27.
  • Létrehozva: 2024. március 13.