fő tartalom

Ötvenöt tonna hulladék gyűlt össze Újtelepen

Hírkép: Ötvenöt tonna hulladék gyűlt össze Újtelepen

Az idei esztendő második városi lomtalanítását szervezték szombaton Újtelepen. A Városvédő Újtelepért Egyesület jóvoltából a szokásos lomtalanítás mellett műszaki és fémhulladék gyűjtésre is sor került. Ezúttal több mint 50 tonna hulladékot szállítottak el a városrészből.

Március elején a Béke városrészben volt lomtalanítás, múlt hét szombaton pedig már az újtelepieknek szólt a meghívó, hogy szervezett módon megszabadulhassanak felesleges lomjaiktól.

Rengetegen érkeztek a lomtalanításra

Az, hogy sokan voltak az újtelepi lomtalanításon, az enyhén szólva nem elég kifejező, amikor stábunk a helyszínen járt délelőtt 9 óra magasságában, tömött sorokban, rengetegen érkeztek a helyszínre, így az autóval érkezőknek várakozniuk kellett, hogy leadhassák a lomjaikat. Ott volt a helyszínen Mezei Zsolt városüzemeltetési alpolgármester is, aki szerint változatlanul nagy az érdeklődés a lomtalanítás iránt a városban:

– Tudom, látom, hogy sokan vannak és mindenkinek várni kell a sorára. Nincs más lehetőségünk a lebonyolításra, nem tudunk más rendszerben dolgozni, hiszen a városrész forgalmát is fenn kell tartani és rendnek is kell maradnia. Szeretném megköszönni a polgárőrök jelenlétét, akik ezúttal is hasznos segítséget jelentettek. Azt gondolom, hogy ezen a napon nem is mondhatok mást, minthogy hálás szívvel köszönöm a Városvédők Újtelepért Egyesület tagjainak, az önkénteseknek a szervezést és a munkát! Megint tisztább lett a városunk.

Ötvenöt tonna hulladék gyűlt össze Újtelepen

Közel 55 tonna hulladék

Ami pedig a számokat illeti, majdnem 15 tonna műszaki és fémhulladék, közel 40 tonna lomhulladék landolt a konténerekben. Köszönet és elismerés jár azoknak, akik egyrészt a szombati napot arra áldozták, hogy segítsék a lomtalanítás lebonyolítását. Csak a pontosság kedvéért, ezt az 55 tonna hulladékot mind be kellett pakolni a konténerekbe. Volt olyan polgártársunk is, aki reggel 6-kor, konténerek hiányában egészen egyszerűen az utcán hagyta a holmiját, majd megoldják felkiáltással… Egyébként megoldották a szervezők és a segítők, az önkéntesek. Tóth Kálmánnal, a körzet képviselőjével is beszéltünk munka közben, aki többször is köszönetet mondott minden résztvevőnek:

– Ahogy tudunk dolgozunk, megteszünk mindent annak érdekében, hogy sikeres legyen ez a napunk is. Köszönöm az újtelepieknek, hogy eljöttek és megszabadultak a felesleges holmiktól, lomoktól. És persze köszönöm a Városvédők Újtelepért Egyesületnek a munkát, amit ezért a közösségért tesznek.

Egy ilyen lomtalanítás során általában 30-40-50 fő segíti a munkálatokat, a pakolást, a konténerekbe való cipekedést. Most úgy jött ki a lépés, hogy 15-en voltak jelen. Talán ezért történt, meg azért is, mert tényleg folyamatosan érkeztek az autók, hogy a szokásosnál többet kellett várnia mindenkinek a sorára. Mindenesetre a Városvédők Újtelepért Egyesület önkéntesei állták a sarat, kitettek magukért és megállás nélkül dolgoztak.

Erre nincs más szó, csak a köszönet

Az önkéntes munkáért nem jár fizetség, mindenki eldönti, hogy csatlakozik-e, beáldozza-e a szabad hétvégéjét, adja-e a munkáját a köz érdekében. Nyári Ilona az Újtelepért Városvédők Egyesület alelnöke szerint azért néha kapnak köszönetet is:

– Hát most már több mint 10 éve itt vagyunk és szinte minden hétvégén csinálunk valamit. Nem mondom, kapunk néha köszönetet is, most kaptunk mást is. De álljuk a sarat, illetve igyekszünk. Ma negyed hét óta megállás nélkül dolgozunk és lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk a hatékonyság érdekében. Köszönjük a lakók türelmét.

És bizony az 55 tonna hulladék súlya mellett ezúttal éles kritikák, fura hangnem és egy-egy bántó mondat is be-becsúszott az önkéntesek felé, ami még nehezebb súlynak bizonyult a lomokénál. És mindezt azért, mert várni kellett.

Így most mi is picit ellensúlyoznánk. Mi mást is lehet mondani: tényleg hálás köszönet mindazoknak, akik a szabadidejükben nekünk és értünk dolgoznak. Köszönjük!

  • Létrehozva: 2024. március 27.