fő tartalom

Isten éltesse, „Nővérke”!

Hírkép: Isten éltesse, „Nővérke”!

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefné Mária nénit köszöntötte otthonában. Az ünnepelt egy jól bevált recept alapján készült almás süteménnyel fogadta az önkormányzat látogatóit, és mesélt egyebek mellett munkáról, családról és a hosszú élet titkáról is.

A munka szeretete

Imre Józsefné Mária néni Szentesen született 1934-ben. Azt mondta: szerető, boldog családban nőtt fel öccsével együtt, szívesen emlékszik vissza azokra az időkre.

– A tanulmányaim befejezése után azonban elég korán elkerültem otthonról: egyrészt a munkám, másrészt a házasságkötésem miatt. 1963-ban költöztünk Dunaújvárosba. Szerencsére rövid időn belül sikerült elhelyezkednem a Fékon Ruházati Vállalatnál, mint varrónő.

– A varrónői időszak után a város üzemorvosi rendelőjébe került üzemi ápolónőként, itt egészen nyugdíjbavonulásáig, 27 éven át dolgozott.

– Nagyon szerettem a munkámat. Az üzemorvos heti 2x2 órát rendelt, a többi időt én láttam el egyedül. Szerettek a dolgozók is, sokszor nem csak az egészségügyi problémáikkal kerestek meg. Volt amikor csak egy kis beszélgetésre jöttek be a rendelőbe. Azóta nagyon sokat változott a világ, az első, már említett munkahelyemet, a  Fékon-t például bezárták, pedig több száz embernek adott biztos megélhetést.

A mai napig, ha összefutok egy-egy kedves ismerőssel , szeretettel köszöntjük egymást. Felidézzük a régi, kedves emlékeket, még mindig én vagyok nekik a „ Nővérke”. 

Isten éltesse, „Nővérke”!

A szülinap az unokáké is

Mária néninek két lánya született, három unokája és négy dédunokája van.

– Az egész történetben igazán érdekes, hogy a kisebbik lányom pont a 45. születésnapomon ajándékozott meg az első, és egyetlen fiú unokával.

A másik érdekesség, hogy a legidősebb lányunokám 72 óra eltéréssel egy dédunokával, majdnem szintén a születésnapomon. Így hárman együtt tartjuk a születésnapunkat. – mesélte Barta Endre alpolgármesternek.

Mária néni mindennapjai ma már csendesen, de mégis dolgosan telnek. Tesz-vesz a lakásban, ellátja magát, piacra jár, a szomszédokkal jó viszonyt ápol, és mindig süt valami finomat. Az önkormányzat látogatóit almás sütivel fogadta, amelyet saját, „titkos” kis receptje alapján készít, azt mondta ez a „specialitása”.

Mária néninek van egy Cicka nevű lány macskája, akivel napközben is sokat foglalkozik. Úgy véli a hosszú élet titka a nyugalom, a békesség és a szerető család, számára ez mind megadatott. Isten éltesse!

Isten éltesse, „Nővérke”!

  • Létrehozva: 2024. április 17.