fő tartalom

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach kúriában

Hírkép: Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János festőművész halálának 100 éves centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt egész életművét bemutató kiállítás a felújított Mondbach kúriában.

A Pentele Baráti Kör egyesület rendezésében, az önkormányzat támogatásával szerdán délután nyílt meg ünnepélyesen Pentelei Molnár János (1878-1924) festőművész kiállítása a Mondbach kúriában. A megnyitóra nagyon sok dunaújvárosi volt kíváncsi, teltház volt.

Különleges kiállítás, még ilyen léptékű nem volt

Pálinkás Bertalan, a Pentele Baráti Kör elnöke, a kiállítás szervezője köszöntötte a vendégeket, aki bevezetőjében elmondta, hogy az idei esztendő egy jeles emlékév, amikor is rendezvények sorával emlékezünk arra, hogy 100 éve annak, hogy Pentelei Molnár János és 150 éve, hogy Barkóczi Rosti Pál elhunyt. Az évfordulók nyomán pedig kiemelkedő életpályájukra és munkásságukra emlékezhetünk:

– A mai napon, Pentelei Molnár János születésnapján nyílik meg ez a kiállítás ezen a helyen. Azt is elmondhatom, hogy ezen a napon megkoszorúztuk Pentelei sírhelyét is a Fiumei úti sírkertben, ahová velem tartott Boda József úr is, aki Pentelei Molnár János festmények legnagyobb gyűjtője is egyben. Erre a kiállításra 21 képet bocsátott a rendelkezésünkre a közel 60 darabos kollekciójából. És köszönet a Pentele Baráti Kör széles összefogásának, ami létrehozta ezt a tárlatot.

A dunaújvárosi közönség 1962-ben fedezte fel a település elődjének jeles szülöttjét – műveit a városban többször is bemutatták –, de a mostanihoz hasonló léptékű és mélységű Pentelei Molnár János kiállítás még nem volt; a Mondbach kúriában rendezendő tárlat átfogó képet nyújt az alkotó színes, gazdag életművéről.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach kúriában

Közelebb Pentelei Molnár János örökségéhez

Az eseményen köszöntőt mondott Pintér Tamás polgármester is, aki szerint a múltunkat ismerni és tisztelni kell:

– Minket dunaújvárosiakat nagyon sok minden összeköt, így a gyökereinket tisztelnünk kell. A jövőnket úgy építhetjük, hogy a múltunkat őrizzük, a hagyományainkat pedig ápoljuk. Az idei évben két jeles személyre emlékezünk és ezért köszönet a Pentele Baráti Körnek, hogy rendezője, szervezője az emlékév programsornak. Köszönet Boda József úrnak is, aki a kiállítás rendelkezésére bocsátotta a tulajdonában álló Pentelei Molnár János festményeket. Sokan talán nem tudják, de a város tulajdonában is vannak Pentelei képek, amik a Városháza irodáit ékesítik, az én tárgyalómban is van egy festmény, amit vendégeimnek mindig büszkén mutatok meg, hogy ez egy Pentelei Molnár János kép. Hozzánk tartozik. És örülök, hogy talán ezzel a kiállítással is közelebb kerül hozzánk a művész munkássága és öröksége.

A kiállításon ott volt Rohonczi István festőművész is, akitől azt kérdeztük, ő mit gondol Penteleiről, munkásságáról, műveiről:

– Ő egy nagyon nagy kvalitású művész volt. Számára sajnos nagyon kevés időt adott a sors, 46 évet élhetett és ebből nagyjából csak 20 év a munkássága. Ennyi ideje volt egy életművet létrehozni. Ettől függetlenül egy nagyon tartalmas, és sikeres 20 év volt ez. Ez a mai pedig egy remek rendezvény azért, hogy Pentelei ismertsége, megítélése igazán a helyére kerüljön.

A tárlatot több mint egy hónapon át, június végéig lehet csoportosan, vezetéssel megtekinteni.

 

  • Létrehozva: 2024. május 9.