fő tartalom

Körforgalom épül a Római és a Pince sor kereszteződésében

Hírkép: Körforgalom épül a Római és a Pince sor kereszteződésében

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Annak is nagy a valószínűsége, hogy a városi közlekedők egy bizonyos része nincs teljesen tisztában az ebben a kereszteződésben való közlekedés szabályaival.

A közlekedésben a nagy kérdés mindig, hogy kinek van elsőbbsége? Általában ez viszonylag egyértelmű, főleg lámpa esetén, az autósok ezt nagy százalékban helyesen el is döntik.

Kakukktojás kereszteződés

Az ideális esettől tér el egy kicsit a Római és a Pince sor kereszteződése. Bár természetesen annak a forgalmi szabályozása is egyértelmű, ám az arra közlekedők biztosan sokszor érzik, hogy vannak autóstársaink, akik elég feltűnően bizonytalankodnak, és nem tudják eldönteni az elsőbbségadás sorrendjét. Ez balesetveszélyes. Pintér Tamás polgármester szerdán délelőtt a helyszínen beszélt a probléma megoldásáról:

– Az elmúlt időszakban többször is tapasztalhattuk, hogy ebben a kereszteződésben komoly balesetek történnek. Megfigyelhető az is, hogy nagyobb lett a forgalom, hiszen ezen a területen több parkoló kialakítása történt meg, új játszótér létesült, itt épült meg a város legnagyobb kutyafuttatója, sokan jönnek erre egyébként is, eleve nagy a forgalom. A megnövekedett forgalomban pedig látható, hogy még többen és talán még inkább bizonytalankodnak ebben a kereszteződésben. A balesetek elkerülése érdekében pedig megoldást kerestünk.

Körforgalom épül a Római és a Pince sor kereszteződésében

A megoldás: körforgó

A kereszteződés forgalma nyilván hullámzó. A reggeli csúcsról talán ne is beszéljünk, rengetegen innen közelítik meg a várost, sorokban állnak az autók, ami délután megismétlődik. A lámpás megoldás nem biztos, hogy szerencsés lenne ezen a helyszínen, így marad egy másik kézenfekvő megoldás. Az önkormányzat a legutóbbi nagy baleset után azt mondta, hogy most volt elég, és megoldás kell.

– Tudom, hogy a városban sokan humorizálnak a körforgókkal, de a legideálisabb megoldás itt tényleg az lesz, ha a Római-Pince sor kereszteződésébe körforgalmat építünk. Azt is el kell mondanom, hogy nem újdonság ez a probléma, Barta Endre és Motyovszki Mátyás képviselők többször kérték már a kereszteződés biztonsági felülvizsgálatát. Nos, a tervezést elindítottuk, felvettük a kapcsolatot a hatóságokkal, a folyamat zajlik, a vége pedig az lesz, hogy még ebben az évben megépül a körforgó. Azt is tudom, hogy egy körforgó minden problémát nem tud megoldani, szükség van a közlekedők hozzáállására, figyelmére is. Kérek mindenkit, hogy itt is, és a város minden pontján türelmesen és körültekintően közlekedjen. A biztonsággal kapcsolatban fontos még elmondanom, hogy az új játszótér magasságában, a víztoronynál, a Batsányi úton kijelölt gyalogátkelőhelyet alakítunk ki, hogy a gyalogosközlekedés is megnyugtatóbb lehessen, ráadásul arra sokan közlekednek családostól, gyerekekkel közösen.

  • Létrehozva: 2024. május 9.