fő tartalom

Elkezdődött a szúnyoggyérítés - mi is tehetünk a vérszívók szaporodása ellen

Hírkép: Elkezdődött a szúnyoggyérítés - mi is tehetünk a vérszívók szaporodása ellen

A kellemes, tavaszi idő beköszöntével a szúnyogok is megjelennek, amelyek gyakran megkeserítik a mindennapjainkat. A viszkető csípések mellett ugyanis különféle betegségeket is terjeszthetnek. Nagy részük a magánterületeken található udvarokon pl. vízgyűjtőedényekből, pocsolyákból kel ki, éppen ezért fontos, hogy a lakosság is részt vegyen a védekezésben.

A fedetlen vízgyülemekből akár hetente újabb generációk repülnek ki: a vízzel teli vödrökben, esővíztározókban, hordókban, kaspókban, gumiabroncsban, eldugult ereszben akár egy hét alatt is ezerszámra fejlődhetnek lárvák. Éppen ezért magánemberként is sokat tehetünk, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetünkben.

Ilyen például, hogy az ingatlantulajdonosoknak érdemes megszüntetni, rendszeresen üríteni vagy letakarni az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Az esővízgyűjtő hordókat ajánlott szúnyoghálóval lefedni, a ház előtti árkokat pedig rendben tartani, hogy ne tudjon benne hosszabb ideig megállni az esővíz.

A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a mellékelt plakáton rövid tájékoztatást olvashatnak. A tanácsok betartásával a polgárok nagyban hozzájárulnak a szúnyogok elszaporodásának megakadályozásához.

Május 24-én kezdődik a központi szúnyoggyérítés. 2024.05.24. péntek este, a csillagászati napnyugta előtt egy órával kezdéssel földi kémiai szúnyoggyérítést végez Dunaújváros belterületén. A kijuttatást ULV technológiával, vagy melegködös eljárással végeznénk. Mindkét felhasználni kívánt szer rendelkezik érvényes engedéllyel csípőszúnyogok irtására. A Dunaújvárost érintő szúnyoggyérítési időpontokról folyamatos tájékoztatjuk a lakosságot.

  • Létrehozva: 2024. május 24.