fő tartalom

Felsorakoztak az egyenruhások a mozi előtti téren

Hírkép: Felsorakoztak az egyenruhások a mozi előtti téren

A közbiztonsági rendezvénysorozat egyik leglátványosabb programja az egyenruhások bemutatója, majd későbbi felvonulása volt. Nemrég ismét pezsgett a Kultik mozi előtti terület, látogatók százai ismerkedhetek a katonákkal, rendőrökkel, tűzoltókkal, no meg persze a Büntetés-végrehajtási Intézet  (BVI) munkatársaival.

Őrizzük a hagyományokat

A rendvédelmi bemutatónak a Kultik mozi és környéke adott otthont. Az épületben a Vöröskereszt munkatársaival is találkozhattak az érdeklődők, illetve fegyverkiállítás is volt. A téren pedig felsorakoztak a szervek munkatársai és a gépjárműveik. Mindent ki lehetett próbálni, mindenhová fel és be lehetett ülni, minden egyenruhás készséggel válaszolt a felmerülő kérdésekre. Kérdések ugyanis voltak, hiszen toborzót tartott a BVI és a Honvédség is.

Az esemény kezdetén Pintér Tamás polgármester köszöntötte a vendégeket:

 – Egy nagyon fontos program a mai, kicsit közelebb hozzuk a szervek munkáját a városlakókhoz, idősekhez, fiatalokhoz. Jó látni, hogy milyen csillogó szemmel nézik a gyerekek például a tűzoltóautókat, vagy milyen lelkesen közelítenek a rendőrök és katonák felé. Valljuk be, amikor mi, felnőttek szirénát hallunk, rögtön azon kezdünk aggódni, hogy vajon mi történhetett. Pont azt szolgálja a mai nap, hogy ezt a félelmet és távolságtartást felszámoljuk, és akként lássuk a szolgálatot végzőket, akik: ők vigyáznak a biztonságunkra, amiért köszönet jár nekik.

Németh Miklósék hangosbemondós játéka mellett nagy siker volt a Büntetés-végrehajtási Intézet kutyás bemutatója is. Az érdeklődők egészen közelről láthatták, hogyan segítik a kutyák a szervek munkáját, miként terítenek le például egy agresszív támadót. Jóval nyugodtabb és csendesebb volt azonban a drogkereső kutya bemutatója, aki ha kapás volt, úgy jelzett, hogy csendben a földre feküdt.

Felsorakoztak az egyenruhások a mozi előtti téren

Fontos a bizalom

Az egyenruhások kitelepülésének fő célja az volt, hogy a látogatók betekintést nyerjenek az mindennapi életükbe, munkájukba. A szakemberek egy-egy állomáson, vagy jármű mellett készséggel álltak az érdeklődő polgárok rendelkezésére. Fontos a bizalom, merjünk kérdezni, legyen erőnk segítséget kérni, hiszen ők értünk, velünk vannak. Ez a bizalomépítés Orosz Csaba szerint jó úton halad:

 – Ezt évtizedek óta csináljuk már és úgy gondolom, a szervek is sokkal nyitottabbá váltak. Ez itt, Dunaújvárosban, talán még inkább jelen van. Úgy vettem észre, hogy mind az önkormányzat mind pedig az állampolgárok bátran kérhetnek segítséget a szervek munkatársaitól. A felvonulással pedig ezt munkát és ezt a törekvést ünnepeljük.

S igen, felvonulás is volt. A délelőtti programsor után a rendvédelmi szervek munkatársai felkészültek a várost átszelő délutáni felvonulásra. Szirénázva, és a megkülönböztető jelzéseiket felkapcsolva rótták az utcákat – sok kíváncsi tekintetet vonzottak magukra. No meg persze ezzel örömet szereztek rengeteg gyereknek, akik vagy vonulás közben, vagy épp a Római víztoronynál (ez volt a menet egyik megállója) találkozhattak a hőseikkel.

  • Frissítve: 2024. május 29.
  • Létrehozva: 2024. május 24.