fő tartalom

Ötvenhatos Vértanúk Emléknapja – Dunaújvárosban is

1958. június 16-án az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás mélypontjaként kivégezték Magyarország törvényes miniszterelnökét, Nagy Imrét és két mártírtársát, Maléter Pált és Gimes Miklóst. Az 50. évfordulón Dunaújvárosban is megemlékezünk.

Nagy Imre miniszterelnök kivégzése előtti és utáni esztendőkben 228 honfitársunk vált a megtorlás áldozatává, ötvenhatos vértanúvá. 1989. június 16-án Nagy Imrét, mártírtársait és jelképesen egy üres koporsóban minden ötvenhatos vértanút újratemetett a magyar nemzet, azóta ezen a napon emlékezünk minden 1956 után kivégzett magyar vértanúra.
Az Önkormányzat Dunaújvárosban is rendez egy csendes megemlékezést, 2008. június 16-án 18 órakor a köztemetői kopjafánál, ahol a város vezetői gyertyát gyújtanak a vértanúk emlékére. Az eseményen Gombos István a kulturális bizottság elnöke mond rövid beszédet, jelen lesz a megemlékezésen Dr. Kálmán András polgármester is.
A kopjafához várunk minden dunaújvárosi állampolgárt, aki szeretné leróni kegyeletét az ötvenhatos hősök előtt. Kérjük, hogy egy szál gyertya meggyújtásával csatlakozzanak a megemlékezéshez.
Helyszín, időpont: temetői kopjafa, június 16. (hétfő) 18.00

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2008. június 13.