fő tartalom

Megérkezett az árhullám! Magasan a Duna vízszintje

Hírkép: Megérkezett az árhullám! Magasan a Duna vízszintje

Az elmúlt napok esős időjárása komoly vízszintnövekedést okozott már a környező országokban és drasztikus víznövekedés tapasztalható a Duna mentén is. Az árhullám közeledése miatt a Helyi Védelmi Bizottság már a hét elején meghozta a szükséges intézkedéseket, illetve Pintér Tamás polgármester pedig személyesen is ellenőrizte a mentési munkálatokat.

A rövid idő alatt lehullott rengeteg csapadék miatt már árvízzel küzdenek a szomszédos Ausztriában, Csehországban, vagy Lengyelországban. Természetesen a magyar vízügyi szakemberek is folyamatosan figyelik a Duna mozgását, és arról beszélnek, hogy a vízállás a 2013-as rekordszintet is megközelítheti.

Közel lesz a víz a rekordszinthez

Természetesen Dunaújvárost is érinti az árhullám, így már napok óta városunkban is dolgoznak a védekezésen. Hétfőn délelőtt a városvezetés a Szalki-szigeten tájékozódott, ahol Pintér Tamás polgármester, a HVB elnöke személyesen is ellenőrizte a munkálatokat:

– Először is szeretném leszögezni, hogy garantáljuk a város teljes lakosságának a biztonságát. Ezt azért is kell kihangsúlyozni, mert a Duna el fogja önteni a környező partszakaszokat, víz alá kerül a Szalki-sziget, de a lakosoknak nincs miért pánikba esniük. Kollégáimmal éppen azért jöttünk ide, hogy ellenőrizzük az itt folyó munkálatokat. Szinte hihetetlen, hogy ahol most állunk, két nap múlva mindent be fog teríteni a víz. Azon dolgozunk, hogy megvédjük az értékeinket, az ingatlanjainkat, több helyre is homokzsákokkal készülünk. Már a hét elején összeszedtük a szemetet, a hulladékot a parton, hogy ne kerüljön majd a vízbe semmi, illetve igyekszünk megelőzni a fertőzés lehetőségét. Az áramhelyzetet is kezelni kell, ahol szükséges, ott áramtalanítanak a szakemberek, a trafóházakat pedig körbevesszük homokzsákokkal. Több ingatlan is veszélyben van a környéken, azok állagmegóvását mi magunk is segíteni fogjuk. Nagy vízre számítunk és azzal kalkulálunk, hogy a 2013-as nagy árvíz szintje körül, az alatt picit tetőzik majd a Duna városunknál.

Megérkezett az árhullám! Magasan a Duna vízszintje

Víz alá kerül a kemping

A Szalki-szigeti öbölben napról-napra megfigyelhető volt a vízszintemelkedés, a tetőzést a szakemberek szombat körül várják Dunaújvárosban. Ezúttal is látszik, hogy nem játék az árvíz, óriási erővel tud megérkezni, nem kímélve semmit. Az önkormányzat számára talán a legnagyobb feladatot a kemping területe jelentette, hiszen épületek sora volt veszélyben, ezért Mezei Zsolt városüzemeltetési alpolgármester szerint a hét elejétől már elkezdtek pakolni, mindent, ami mozdítható volt:

- Természetesen mi is számolgatunk, hogy meddig, milyen magasságig várható a vízbetörés. De mivel az előrejelzések változnak, igyekszünk mindenre felkészülni. Azt tudjuk, hogy a kemping víz alatt lesz, remélhetőleg a faházak azonban nem. De visszük a padokat, székeket, kukákat, elvittünk minden szemetet. Készülünk és igyekszünk megmenteni mindent.

Bámészkodóknak

A vízszint tehát folyamatosan emelkedik, ma már azt is tudjuk, hogy a Szalki-szigeti út vízben lesz, tehát le lesz zárva, a Dunán hajózási tilalmat rendeltek el. Természetesen amíg nincs lezárás, nem tilos megnézni a magas vízszintet, persze később sem, de legyünk óvatosak a víz közelében, a víz sodrása iszonyú erős tud lenni. Egy-egy jónak tartott fotó nem biztos, hogy ér annyit… tényleg, óvatosan!

 

  • Frissítve: 2024. szeptember 20.
  • Létrehozva: 2024. szeptember 18.