fő tartalom

Amiről nem lehet eleget beszélni – Figyelj Rá(n)k! a mellrák világnapja alkalmából

Hírkép: Amiről nem lehet eleget beszélni – Figyelj Rá(n)k! a mellrák világnapja alkalmából

A mellrák elleni küzdelem napja október 1. – ennek apropóján a hónapban sok figyelemfelhívó rendezvényt tartanak. Városunkban a Jót, szívből – Dunaújvárosért! csapata és számos partner együttműködése hozta létre a Figyelj Rá(n)k! című kezdeményezést, amit október 12-én rendeznek a Városházán.

A daganatos betegségekről nem lehet elégszer beszélni. Napjainkban is fel kell hívni az emberek figyelmét az esetleges tünetekre, de arra is, hogy hogyan tehetünk az egészségünkért, a kór kialakulása ellen, vagy éppen hogyan nyújthatunk támogatást egy rákbetegségben szenvedő szerettünknek.

A gyógyulás lehetséges

E nemes cél gondolata hozta létre a Figyelj Rá(n)k! kezdeményezését az ötletgazda Csapó Nórában. Mellé csatlakoztak be azok partnerek, akik segítettek az esemény megvalósításában – ő maga is megküzdött a mellrákkal, így pontosan tudja, hogy milyen fontos az edukáció a témában:

– Rettentően fontosak a szűrővizsgálatok! Éves kontrollokkal, egészségügyi szűrésekkel sokat tehetünk azért, hogy ezt a betegséget időben észrevegyük, emellett kiemelném az otthon végzett önvizsgálat jelentőségét is. Ezek pár perces mozdulatok, amik akár az életünket is megmenthetik, tudom, hogy a gyógyulás nem lehetetlen feladat. Ha már akár csak egy nőnek is eredményesen felhívjuk ezekre a figyelmét, akkor az esemény elérte a célját.

A rendezvény létjogosultságát méltatta Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, illetve dr. Szilágyi Örs, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója is. Mindketten mélyen egyetértettek abban, hogy a rák elleni küzdelem zászlóshajója a figyelemfelhívás. Az alpolgármester szerint nem is volt kérdés, hogy az önkormányzat a kezdeményezés mellé áll:

– Ez az esemény kiváló alkalom arra, hogy szakemberek elmondják, hogy mire érdemes fókuszálni, hogyan segíthetünk önmagunknak, vagy másoknak. Bátran mondhatom mindannyiunk nevében, hogy megtisztelő egy ilyen ügy mellett kiállni, és támogatni a megmozdulást. A csapat minden tagja teljes szívvel indult a szervezésnek, biztosra veszem, hogy sikeres lesz.

Amiről nem lehet eleget beszélni – Figyelj Rá(n)k! a mellrák világnapja alkalmából

Programok sorával „üzennek” 

Városunkban szinte nincs olyan jó ügy, nemes cél, ami mellé a Jót, szívből – Dunaújvárosért! alakulata ne csatlakozna be. Csapó Nóra kereste fel a csapat vezetőjét, Petrás Gábort, hogy segítségét kérje ötletének megvalósításához. A vezetőben meg sem fordult, hogy nemet mondjon a felkérésre:

– Fel sem merült bennünk, hogy csatlakozunk-e a megmozduláshoz vagy sem, magától értetődő volt. Ezt a napot igyekeztünk úgy kialakítani, hogy az edukáció mellett az emberek szívesen töltsék el itt a napjukat, ezzel is buzdítva a részvételre. A szakmai előadások mellett készülünk zenés és táncos produkciókkal, apró ajándékokkal, illetve motoros felvonulással. Úgy hiszem, hogy ezekkel még jobban el tudjuk ültetni ennek a napnak a gondolatát a látogatók fejében.

Valóban színes kínálattal készülnek a szervezők, akik között még jelen van Kleinné Németh Judit pszicho-pedagógus, nem utolsósorban pedig Kollányi Zsuzsi énekes, dalszerző. Ők is nagyban hozzájárulnak majd a megmozdulás sikerre viteléhez, ugyanis előbbi szakmai előadással, utóbbi pedig erre az alkalomra írt dallal, rövid koncerttel és flashmobbal készül a Medusa Dance Crew közreműködésével.

A program keretében október 12-én, azaz jövő szombaton délelőtt 10 órától egészen kora délutánig várják a szervezők az érdeklődőket a Városháza „C” szárnyába, illetve a Városháza térre. A mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából a látogatók még rendkívüli véradásra is invitálják a segíteni szándékozókat.

A rendezvény ingyenes, mindenkit sok szeretettel várnak!

  • Frissítve: 2024. október 9.
  • Létrehozva: 2024. október 2.