Svédasztalos lett a gimnázium menzája is

Fontos és örömteli fejlesztés apropóján tartott sajtótájékoztatót Pintér Tamás polgármester, a Hungast csoport képviselői, illetve Kratzmajer Zoltán a Széchenyi István Gimnázium igazgatója. Immáron a gimiben is svédasztalos menza várja az iskola tanulóit. 

„A legjobb ebéd az, amit elfogyasztanak!” – vallja a Hungast részéről Enyedi Csaba, a csoport kommunikációs igazgatója. Ehhez hasonló gondolatok mentén történt újabb örömteli fejlesztés Dunaújvárosban: svédasztalos lett a Széchenyi gimnázium menzája is.

Példaértékű rendszer 

A sajtótájékoztató kezdetén Pintér Tamás polgármester személyes, a menzához köthető történettel vezette fel a gondolatait, majd felidézte: egy évvel ezelőtt a Petőfi Sándor Általános Iskolában történt hasonló fejlesztés, amely azóta már bizonyított, és jól működik. Azóta svédasztalos menza működik a Dózsa György Általános Iskolában, a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, és immáron a Széchenyi István Gimnáziumban is. A diákokat nem csak egy új menüsor, hanem felújított közeg is fogadta – a három intézmény esetében ez mintegy 100 millió forintos fejlesztést jelentett, hiszen megújultak a konyhák, az étkezők, a burkolatok és a világítás, illetve korszerű tálalóablakokat alakítottak ki. 

Svédasztalos lett a gimnázium menzája is

Skandináv minta nyomán

A Hungast csoport részéről Enyedi Csaba kommunikációs igazgató is megosztotta a gondolatait. Megköszönte a munkatársai munkáját, akik már hajnalban azon fáradoznak, hogy az általuk felkarolt menzák kínálatát elkészítsék és olyan minőségű ételt biztosítsanak a gyerekeknek, amelyekből szívesen fogyasztanak. Megköszönte továbbá az önkormányzat partneri hozzáállását is – mint kiemelte, a városvezetés minden támogatást biztosított ehhez az innovatív projekthez. 
És ha már innováció: Enyedi Csaba elmondta, a svédasztalos menzákon a gyerekek egészséges, jó minőségű és finom ételek közül választhatnak. Fontos, hogy mindenki annyit és abból szed, amit épp kíván. A módszernek hála kevesebb étel végzi a szemétben, s a fiatalok szép környezetben étkezhetnek. Az óvodákból már tudták, nagy gondot jelent a válogatás – így az sem utolsó tényező, hogy a fiatalok új alapanyagokat és ízeket ismerhetnek meg a menzán. 

Svédasztalos lett a gimnázium menzája is

Beszédtéma lett a menza

Végül pedig Kratzmajer Zoltán igazgató igazolta a tájékoztatón elhangzottakat: mikor a gyerekek először látták a „Szupermenzát”, mindenki megdicsérte a küllemét és jó érzés volt belépni a felújított környezetbe. Amíg nem vezették be a „szabadszedést”, addig nem sok szó esett a menzáról – miután a rendszer elrajtolt, a diákok elkezdtek beszélni róla, örülni a lehetőségnek, annak, hogy megfelelő a választék, vagy éppen lehetőség nyílik repetázni is. Az igazgató szerint rendkívül fontos, hogy egészséges és finom ételeket fogyaszthatnak a gyerekek, talán így egy kicsit (újra) jobban eltávolodnak majd az egészségtelen ételek világától. 

Svédasztalos lett a gimnázium menzája is

S ha bárkinek lennének még kétségei, a menza egyik díszítő elemén olvashattuk egy elgondolkodtató mondatot: tegnap 5 kilogramm étel végezte a szemétben – ebből a mennyiségből 20 gyermek lakhatott volna jól. Ha mindenki annyit szed, amennyit el is fogyaszt, nem lesz szükség az ehhez hasonló figyelmeztetésekre.

módosítva
2025. március. 27.

facebook megosztás