fő tartalom

A fizetőparkolás végnapjai

Hírkép: A fizetőparkolás végnapjai

Több éves pályafutását fejezi be március elsején a dunaújvárosi fizetőparkolás. A közgyűlés döntése szerint az eddigi fizetős parkolók ingyenessé válnak, a város öt területén viszont korlátozott várakozási övezet lesz kialakítva.

A közgyűlés 2004. december 16-án alkotta meg új rendeletét a dunaújvárosi parkolási rendszerről, mely rendelet hatálybalépésének időpontját 2005. március 1-ében jelölte meg. A képviselők a legutóbbi ülésükön pontosították a részleteket. A javaslatot kidolgozó Városüzemeltetési iroda arra törekedett, hogy a korlátozott várakozási övezetet a közgyűlés kizárólag csak ott vezesse be, ahol olyan szabad parkoló felületek állnak rendelkezésre, melyek közvetlenül lakáscélú használatot nem szolgálnak ki.

Az alábbi területekre és időzónákra vonatkozik a korlátozott parkolási lehetőség:

-piaci parkoló
Keddtől – Péntekig 8-17-ig, Szombaton 8-12-ig a várakozási idő 1 óra

-városháza és múzeum közötti parkoló
Hétfőtől – Péntekig 8-16-ig. várakozási idő 1 óra

-volt IBUSZ előtti parkoló
Hétfőtől – Péntekig 8-17-ig Várakozási idő 2 óra.

-„kis” Vasmű út, Kossuth L. utcáig terjedő szakaszán a NY-i oldal merőleges parkolói
Hétfőtől – Péntekig 8-17-ig Várakozási idő 2 óra.

-„nagy” Dózsa Gy. út páros oldala (közintézmények felőli oldal) a Vasmű úttól Latinovits utcáig terjedő szakaszon
Hétfőtől – Péntekig 8-17-ig. Várakozási idő 1 óra.

A fizetőparkolás régi üzemeltetője – a Duna-Tér Kft. hétfőtől folyamatosan szereli le az automatákat és a jelzőtáblákat, tehát véletlenül sem fordulhat az elő, hogy valakinek tévedésből, illetve feleslegesen kellene fizetnie. A korlátozott várakozási övezetekre vonatkozó közgyűlési döntés március 16-án lép hatályba. Így az elkövetkező két hétben – március 16-ig - bárhol, bárki, és bármeddig parkolhat. Ez alatt az idő alatt szerelik fel az új táblákat, illetve az autósok ez idő alatt szerezhetik be a várakozási övezetben használható műanyag órákat. Az érintett területeken parkolva kell majd manuálisan beállítaniuk a parkolás kezdetét. Ehhez képest tartózkodhatnak a parkolóban egy, vagy két órát. Időn túl a közterület-felügyelők – az első hónapban figyelmeztetnek, majd a türelmi idő lejárta után bírságolhatnak. A műanyag kisórákat a város tíz pontján lehet hamarosan beszerezni. A helyszíneket az illetékesek jelenleg egyeztetik, az biztos, hogy a Városháza büféjében lehet majd kapni 100 forintért. Az autósoknak azonban arra is lehetőségük lesz, hogy bármilyen órát tegyenek autójuk ablakába, tehát nem feltétlenül szükséges az ajánlott órát használni.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2005. február 25.